13:45, sob, 20. Apr

Mariborsko sodišče ustavilo postopek za zadnjo od treh dijakov, ki so se zbrali na shodu





Mariborsko sodišče je ustavilo postopek o prekršku tudi za zadnjo od treh dijakov, ki so bili vabljeni na sodišče zaradi sodelovanja na februarskem mirnem shodu za vrnitev v šolske klopi. “Sodišče je postopek o prekršku ustavilo iz razloga, ker dejanje ni prekršek,” je danes za STA povedala predsednica okrožnega sodišča Alenka Zadravec.

Februarski protesti dijakov

Omenjena dijakinja se je morala pred sodnikom za prekrške zglasiti 19. maja, ta pa ji je svojo odločitev sporočil ta teden v pisni obliki

Tako kot na predhodnih dveh narokih je zagovornik mladoletnih dijakov, obdolženih kršitve določil zakona o nalezljivih boleznih, Dino Bauk tudi v tem primeru predlagal ustavitev prekrškovnega postopka iz razloga smotrnosti, saj je po njegovih besedah v vseh treh primerih dejansko šlo za poskus sankcioniranja dijakov zaradi izražanja stališč in ne zbiranja. Ponovil je, da so policisti na shodu 9. februarja popisali samo tiste udeležence, ki so izražali svoja stališča.

V primeru njenih dveh sošolcev, ki sta zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih stopila pred sodnika za prekrške aprila, je sodišče ustavilo prekrškovni postopek, saj je ugotovilo, da sta mladoletnika na mirnem shodu in ob upoštevanju vseh varovalnih ukrepov zgolj opozarjala na nevzdržnost in nesorazmernost omejevanja pravice do izobraževanja.

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi, so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov. Trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.