14:12, čet, 8. Avg

Mariboru evropska sredstva za zmanjševanje izpustov





Mestna občina Maribor je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami pridobila sredstva za evropski projekt Resolve iz programa Interreg Europe. V okviru projekta bodo partnerji izmenjavali dobre prakse pri politikah in aktivnostih za zmanjšanje ogljikovih izpustov in drugih onesnaževal pri prevozu blaga v središču mesta.

obvoznica skozi Maribor foto: STA
obvoznica skozi Maribor
foto: STA

V Mariboru se bo v okviru projekta po seznanitvi z dobrimi praksami partnerskih mest izdelal regionalni akcijski načrt za znižanje izpustov ogljikovega dioksida iz naslova prevoza blaga v mestnem središču. Nadgradila se bo tudi celostna prometna strategija mesta, tako da bodo namenili več pozornosti ureditvi dostave blaga trgovinam, podjetjem in gostinskim lokalom v središču mesta.

Projekt se bo aktivno izvajal tri leta do maja 2019, rezultate pa bodo spremljali še do leta 2021. Vrednost celotnega projekta znaša nekaj več kot dva milijona evrov, od tega Mariboru pripade 163.400 evrov.

V projektu poleg Maribora sodeluje še osem partnerjev iz osmih držav EU, vodilni partner pa je nizozemska občina Roermond.

Kot poudarjajo na mariborski občini, se v večini evropskih mest povečuje prevoz blaga kot tudi oseb v nakupovalnih in mestnih središčih. Približno 64 odstotkov prevoza v zvezi z nakupi se opravi z avtom in skoraj 100 odstotkov dostave blaga se izvede z motoriziranimi vozili.

Mesta in regije so tako razdvojena med potrebo po zmanjšanju motoriziranega prometa ter škodljivih izpustov in potrebo po spodbujanju rasti gospodarskega sektorja v krizi.

“S tem projektom želimo pridobiti znanja, kako to uskladiti. Torej po eni strani pomagati poslovnim subjektom v območjih za pešce, po drugi strani pa zmanjšati onesnaževanje zraka zaradi prevoza blaga,” je pojasnil vodja občinskega sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi. “Bistvo tega projekta je, da delamo skupaj ter upoštevamo mnenja in želje poslovnih subjektov, prevoznikov in stanovalcev v teh območjih,” je dodal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.