05:49, sre, 3. Jul

Marko Balažic: “Evropa ima ključno težavo v tem, da je pozabila na svoje lastne vrednote”





V minuli oddaji Vzhodna, smo govorili o varnosti v Evropi in Sloveniji. O tem, kakšna je trenutno varnostna slika in kaj se še lahko stori, smo povprašali kandidate za evropske poslance. Gostje v oddaji so bili: “Primož Brvar (SD), Maša Kociper (Gibanje Svoboda), Marko Balažic (SLS), Franc Kangler (SDS) in David Klobasa (NSi). Virtualno pa je sodeloval tudi Vladimir Prebilič (Vesna).”

Marka Balažica smo povprašali o tem, da ni šla samo Slovenija skozi krize: “Seveda vsekakor, saj lahko vidimo. Ključno vprašanje je sicer, kako članice države ob krizah ukrepajo. Recimo spomnimo se gospodarske krize, ki se je začela 2008, 2009. Danska je šla iz nje po enem letu, Slovenija pa šele čez pet let. In tukaj je odgovornost po eni strani nacionalnih držav, po drugi strani je pa deljena.”

Evropa pozabila na svoje vrednote?

“Strinjam se, da je veliko izzivov, od migracij do gospodarstva, hrane. vojne, energentov, demokracije. Glejte, mi imamo v Evropi predele, tudi zdaj po zadnjih volitvah, ne samo v Veliki Britaniji, tudi v Nemčiji, še tudi kakšni drugi državi, ki ima veliko migrantov, kjer zahtevajo uveljavite šeriatskega prava. Povsod imamo težavo tam, oz. Evropa pravim, da ima ključno težavo, v tem, da je pozabila na svoje lastne vrednote in na tiste stvari, ki so jo delale veliko,” še pove Balažic.

“Takoj, ko se bomo v tej ideološki praznosti, odrekli temu, kar nas je naredilo veliko, bomo vsi izgubili. 20 let po tisti največji širitvi, katere del je bila tudi Slovenija, Evropa nekako še ni znala tega prežvečiti. Tudi lizbonske pogodbe ni znala pravilno implementirati. Mi se nekako ne moremo odločiti katera področja, majo integrirati bolj, kot tista kot ne,” še v oddaji Vzhodna poudari predsednik stranke SLS.

“Glejte, če imamo težave na Schengenu zakaj ne razširimo Frontexa. Zakaj ne razširimo skupnega mejnega nadzora, da bi zunanjo mejo Evropske unije recimo nadzorovali s strani več držav članic, da ne bi bila to zgolj nacionalna pristojnost, to je preveliko breme za eno državo članico kot tako. Vemo da ta mehanizem obstaja, a obstaja le če država zaprosi in tako naprej. Če se pa vrnem nazaj na vrednostno podstat, eden izmed očetov Evropske unije, Robert Schuman je v svoji deklaraciji dejal, ko končano z integracijo Evrope, je naslednji korak integracija Afrike, in mislim, da je s tem povezano zelo veliko,” zaključi svoj odgovor Balažic.

Celotna oddaja pa je na ogled spodaj:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.