09:19, pet, 9. Avg

Marprom edini kupec na dražbi ŠC Pohorje





Mariborsko javno podjetje Marprom, ki bo tudi v prihodnje skrbelo za obratovanje žičniških naprav na Pohorju in se v teh dneh pripravlja na začetek vzdrževalnih del pred zimsko sezono, je bilo edini kupec na včerajšnji dražbi premoženja Športnega centra Pohorje. Za 13.300 evrov so v paketu kupili tri tovorna vozila, štirikolesnik, motor in prikolico.

Foto: STA
Foto: STA

Štirje dražitelji so se zanimali za omenjena starejša prevozna sredstva, ki jih že zdaj za potrebe del na Pohorju najema Marprom, a je bil le prvi mož avtobusnega prevoznika Bernard Majhenič pripravljen dodati še 500 evrov in tako odkupiti vozila.

Za ostalo premoženje prvega dne sicer dvodnevne dražbe ni bilo zanimanja, čeprav sta bila na voljo tudi dva teptalnika. V sredo bodo na prodaj še trije večji teptalniki in 30 snežnih topov, vendar je Majhenič napovedal, da se dražbe ne bodo udeležili, čeprav vse to za zagon smučarske sezone na Pohorju Marprom potrebuje.

Kot je dejal po dražbi, so snežni topovi po sedaj ponujeni izklicni ceni v višini 481.000 evrov najmanj trikrat predragi, enako velja tudi za teptalnike. Vseeno zagotavlja, da bodo v skladu s postopki javnega naročanja pravočasno in še pred zimo vse potrebno na Pohorje tudi pripeljali.

Potem ko je mestni svet prejšnji teden Marpromu podelil koncesijo za dolgoročno upravljanje naprav na mariborskem delu Pohorja, so v podjetju priprave na zimsko sezono že v teku. Po besedah Majheniča je na terenu po dveh poplavah nujno potrebno urediti odvodnjavanje in zakrpati luknje. Trenutno na hribu dela osem ljudi, z oktobrom pa bodo zaposlili še dodatnih osem.

“Marprom je od mestnega sveta dobil zagotovila, da bo vsa sredstva, ki jih bo vložil v Pohorje, dobil tudi povrnjena. Sicer pa načrtovanih 700.000 evrov ni namenjenih pripravam na letošnjo zimo, pač pa izključno za nabavo opreme, in mestni svetniki so se strinjali, da bodo ta denar zagotovili,” je o tem, kje bodo vzeli potreben denar, odvrnil Majhenič.

Bolj kot na mariborskem delu, so težave na ruškem delu Pohorja, saj tamkajšnja občina za razliko od mariborske žičniških naprav po stečaju ŠC Pohorje nista zahtevali nazaj v svojo last. Ob tem, da ruški župan Uroš Razpet ni zadovoljen z načinom dogovarjanja z Mestno občino Maribor, meni tudi, da je do zaključka stečaja nemogoče predvideti, kdo bo lastnik naprav.

“Posledično je podeljevanje koncesije za daljšo dobo nesmiselno in škodljivo. Smatramo, da glede na okoliščine, nimamo pravice podeljevati koncesije preko trajanja svojih političnih mandatov in s tem zanamce prisiliti, da bodo nosili posledice naših napačnih odločitev,” je Razpet zapisal v izjavi za medije.

Tega se zavedajo tudi v Marpromu, kjer bodo po besedah Majheniča vložili vlogo za podelitev kratkoročne koncesije, saj so po njegovih besedah edini imetnik obratovalnih dovoljenj na Areškem Pohorju, kjer so sicer prav tako že začeli z deli.

Na dražbi je bilo sicer ponujenih tudi nekaj nepremičnin, ki pa kupca niso našle. Še najbolj čudi, da na dražbi ni bilo predstavnikov DUTB, ki bi lahko z nakupom nekaj manjših prostorov zaokrožili lastništvo nad hotelom Arena. Stečajni upravitelj Drago Dubrovski je neuspešno ponujal tudi parcele na smučišču Podkoren v Kranjski Gori, ki jih je enkrat že prodal, a kupec takrat ni poravnal kupnine.

V sredo poleg topov in teptalnikov ponuja še nekaj zanimivega premoženja, a Dubrovski verjame, da bo bolj uspešen na tretji dražbi decembra ali januarja, ko bodo cene potencialnim kupcem bolj privlačne. Takrat bo na voljo tudi 11 žičniških naprav na ruškem delu Pohorja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.