00:23, tor, 30. Jul

Marprom rahlo povečuje število potnikov





Mariborski mestni avtobusni prevoznik Marprom vse od svoje ustanovitve leta 2011 beleži minimalno rast števila potnikov. Kot so povedali v omenjenem javnem podjetju, so tako lani prepeljali 3.966.382 potnikov, kar je malenkost več kot v zadnjih dveh letih. V teku je tudi posodobitev voznega parka in selitev v nove garaže.

marprom9
Najbolj pogosti uporabniki mestnega prevoza še naprej ostajajo šolarji in starejši občani, ki pretežno uporabljajo mesečne vozovnice. Te so na voljo za dijake in študente oziroma ostale šoloobvezne otroke, za starejše občane ter osnovne mesečne vozovnice za vse ostale uporabnike.

“Približno polovica uporabnikov se odloči za nakup mesečnih vozovnic, ostali pa za nakup vozovnic za posamezne vožnje. Od slednjih jih slaba petina vozovnice kupuje sproti pri voznikih avtobusov,” je pojasnil vodja marketinga pri Marpromu Dominik Dukarić.

Vozni park Marproma trenutno šteje 53 vozil za javni mestni potniški promet, sicer pa so v podjetju skupaj z Mestno občino Maribor kot njihovim lastnikom sredi njegove prenove in modernizacije. Nedavno so tako že prejeli šest novih avtobusov, v zaključni fazi je tudi razpis za nakup še petih novih vozil, ki jih bodo dobili predvidoma v prvi polovici leta.

Kot ob tem poudarjajo v podjetju, naročujejo sodobna ter potnikom in okolju prijazna vozila, ki so s svojimi tehničnimi karakteristikami bolj prilagojena in bolj prijazna do uporabnikov. Dinamika obnove voznega parka je sicer odvisna predvsem od razpoložljivih sredstev lastnika, ob tem pa posebno pozornost namenjajo tudi temu, da vsa nova vozila izpolnjujejo okoljevarstvene standarde.

Marprom je sicer javno podjetje, ki približno polovico prihodkov ustvari na trgu, polovico potrebnih sredstev pa v obliki nadomestila prejema s strani mariborske občine kot njenega lastnika. Ob osnovni dejavnosti se podjetje zadnji dve leti ukvarja tudi z upravljanjem žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, ki jih je začasno prevzelo po stečaju Športnega centra Pohorje in s tem pomagalo pri reševanju zimskega turizma.

Poleg posodobitve voznega parka je med pomembnejšimi izzivi družbe, ki jo vodi Bernard Majhenič, tudi načrtovana selitev iz garaž na Tržaški cesti na območje nekdanjega podjetja CPM. Kot je znano, je tam stečajnemu upravitelju Silvu Zorcu nedavno po več propadlih poskusih le uspelo najti kupce za kompleks nekdanjega mariborskega gradbinca, del nakupnega konzorcija pa je tudi Marprom.

Kot so pojasnili v podjetju, je cena za prevzem že usklajena, zato je pogodba v zaključni fazi. Mediji so ta teden sicer pisali, da naj bi Marpromu del denarja za izvedbo projekta posodilo drugo mariborsko javno podjetje Snaga.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.