13:58, pet, 19. Apr

Maruša Mišmaš Zrimšek izboljšala skoraj četrt stoletja star slovenski rekord





Maruša Mišmaš Zrimšek je na atletskem mitingu v Karlsruheju v Nemčiji zmagala v teku na 5000 m in s časom 15:08,12 izboljšala skoraj četrt stoletja star slovenski rekord. Hitreje od prejšnjega rekorda je tekla tudi druga slovenska atletinja Klara Lukan, ki je bila druga s 15:11,88. Tretje mesto je zasedla Latvijka Agate Caune (15:12,94).

Prejšnji slovenski rekord na 5000 m je imela Helena Javornik, s časom 15:15,40 ga je dosegla 7. avgusta leta 1999 v Hechtelu. Na 1500 m je v Karlsruheju 23. čas dosegel Vid Botolin, tekel je 3:43,76. Zmagal je Belgijec Jochem Vermeulen (3:35,80).

Rekord je bil cilj

Na 5000 m pa sta bili Slovenki razred zase, obe sta tekli precej bolje od prejšnjega najboljšega slovenskega dosežka.

“Nisem hotela preveč razmišljati o rekordu, kar je bil sicer cilj. Teči sem želela sproščeno in neobremenjeno, kar je sicer zelo težko doseči. Imeli smo dve narekovalki ritma, ena je bila za prvi kilometer, drugi je ‘potegnila’ do drugega. Zelo dobro je bilo za to poskrbljeno. Bila je lepa tekma in izjemno vzdušje, gledalci so bili že na četrti progi,” je povedala Mišmaš Zrimšek.

Uspelo ji je pospešiti

Zelo hitro je začela Klara Lukan. “Že od začetka je tekla s tekačicama za ritem in je tudi ona pritiskala nanju. Sama sem skušala biti umirjena zadaj za njimi. Precej so pospešile v drugem kilometru in je bilo zelo težko zame tedaj, kar trpela sem. Bolje sem se počutila v tretjem kilometru, ko se je ritem umiril. Na koncu mi je uspelo tudi pospešiti. Zadovoljna sem z doseženim časom, je pa bila to priprava na 3000 m zapreke,” je dodala Mišmaš Zrimšek. Na 1500 m bo naslednjič tekla v Rehlingerju naslednjo nedeljo.

“Tekme sem se lotila s pogumnim pristopom, saj menim, da se rezultati gradijo na tak način. Zavedam se, da pot do vrhunskih dosežkov nikoli ni lahka, ne manjka mi veliko. Tekma je bila dinamična, z veliko menjavami in prerivanja ter ustavljanji. Tovrstne tekme nujno potrebujem za nabiranje izkušenj. Od mojega zadnjega nastopa na 5000 m sta minili skoraj dve leti. Vesela sem, da sem popravila osebni rekord za 12 sekund,” pa je dejala Klara Lukan.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.