03:21, pon, 8. Jul

Matej T. Vatovec: “Ponavljam stališče, da bi bilo najbolje, da se Državni svet preprosto ukine.”





Na redni 14. seji Državnega sveta Republike Slovenije je bilo živahno, pravzaprav se je dogajala prava zmešnjava. Državni svetniki so med drugim obravnavali predlog zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti prvega odstavka 42. člena zakona o dohodnini in pobudo glede načrtovanja in izvajanja ukrepov za razvoj slovenske Istre.

A ni potekalo vse, kot bi moralo. Ko je državni svetnik Matjaž Štolfa prišel za govorniški pult, se je med uvodnim pozdravom nanj naslonil, pult pa se je pod težo rok zlomil.

A težav ni bilo konec, saj je naslednji govorec, podpredsednik Državnega sveta Matjaž Švagan ugotovil, da je pult precej nalomljen oz. zlomljen. Problemi s pultom so se nadaljevali, zato so svetniki prosili za pomoč. Tehnično pomoč.

Tehnična pomoč je zadevo z govorniškim pultom uredila zgolj kratkoročno, do premora. Potem se je pult spet zlomil. In spet so se v dvorani vsi smejali … Na dogajanje se je zdaj odzval tudi vodja PS Levica Matej T. Vatovec: “Sejo državnega sveta je zaznamovala komedija zmešnjav. Nepoznavanje lastnih pravilnikov je bilo očitno vsakomur. Na vmesnem glasovanju dva predlagatelja nista vedela, o čem glasujeta, in zdaj trdita, da sta glasovala pomotoma Svetniki zahtevajo ogled videoposnetka seje in glasovanja, da ugotovijo, kaj so sploh naredili. Nehote so zlomili govorniški pult, ki je bil nato začasno polepljen z lepilnim trakom. Sledila je ena prekinitev, nato druga. Mandatno volilna komisija je morala vmes opraviti razpravo o dogodkih. Ob predstavitvi odločitve je znova poletel polepljeni govorniški pult. Nato je bilo sklenjeno, da se sestavi magnetogram seje, da bi ugotovili, kaj se je sploh na seji zgodilo. Do končnega glasovanja se niso uspeli prebiti. Zaradi vseh pripetij so sejo prekinili, nadaljevanje sledi.”

“Vse skupaj je povsem neresno. Sprašujem se, kaj točno takšen Državni svet prispeva k slovenski demokraciji, razen tega, da občasno vloži veto na pozitivne zakone, recimo takšne, ki so namenjeni varovanju okolja ali delavskih pravic. Zaradi naštetega ponavljam stališče, da bi bilo najbolje, da se Državni svet preprosto ukine,” še sporoča Vatovec.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.