18:36, čet, 25. Apr

Matej Tonin: NSi verjame v sodelovanje, razdeljeni izgubljamo, združeni pa zmagujemo





Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah, in da je prihodnost Slovenije močno odvisna prav od rezultata njihove stranke. V nagovoru udeležencev današnjega digitalnega kongresa stranke je še napovedal, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami.

Tonin je v nagovoru kongresa, ki tokrat zaradi aktualne epidemiološke situacije poteka digitalno, spomnil, da bo prihodnje leto super volilno leto. Poudaril je, da NSi na leto 2022 pripravljena. Danes bodo tako predstavili svoje kandidatke in kandidate, ki se bodo za mesto v DZ potegovali na listi NSi. Prav tako bo kongres danes sprejemal, kot je dejal Tonin, “vladni program za naslednje mandatno obdobje”.

“Imamo sposobne ljudi in natančen program. Čas je, da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado,” je dejal in dodal: “Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli NSi, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS.”

Po njegovih besedah NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. NSi bo, kot je napovedal, zato v vsaki vladi vztrajala pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov. “Verjamemo v sodelovanje. Zavedam se, da razdeljeni izgubljamo, povezani pa zmagujemo,” je dejal Tonin, sicer tudi podpredsednik aktualne vlade.

Zavrnil je tudi najpogostejše očitke, ki letijo na NSi

V tem mandatu se je NSi po njegovih oceni izkazala kot stranka, ki zna in zmore. Ekipa NSi je motivirana in želi ustvarjati razvito, zeleno in sproščeno Slovenijo. Ob tem je izpostavil tudi nekatere dosežke ministrov iz vrst NSi.

Poudaril je, da so v stranki vse od vstopa v vlado trdo delali. “Kljub epidemiji in težkim razmeram nam je skupaj s kolegi v vladi uspelo gospodarske kazalce obrniti navzgor in preprečiti katastrofo. Slovenija je ta teden dosegla rekordno visoko zaposlenost, kar na drugi strani pomeni eno izmed najmanjših brezposelnosti na svetu,” je izpostavil.

Ocenil je tudi, da so z odliko opravili slovensko predsedovanje Svetu EU, ki je trenutno v sklepnem delu.

Zavrnil je tudi najpogostejše očitke, ki letijo na NSi: “Vprašanje STA in delegiranih tožilcev je rešeno. Očitki o političnem kadrovanju pa popolnoma neutemeljeni in zlonamerni”. Kot je dejal, so v NSi neomajni podporniki načel korporativnega upravljanja, pri kadrovanjih v državna podjetja pa po njihovem štejeta kompetentnost in sposobnost.

“Številni rezultati na ministrstvih in dobri ekonomski kazalci so najboljši odgovor na vprašanje, zakaj vztrajamo v tej vladi. Vztrajamo zato, ker lahko delamo in premikamo meje,” je dejal in dodal, da delajo v dobro Slovenije in da bodo to počeli tudi v prihodnje.

Napovedal je, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami. Priznal je, da so tudi v tej vladi težave, a kot pravi, a ko pride do težav ali nesporazumov, v koaliciji “ne postavljajo ultimatov, ampak iščejo rešitve”.

“V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije,” je naštel.

Ob tem je nekaj kritičnih besed namenil delu opozicijskih strank. Tako je na primer izpostavil, da “Marjan Šarec po naslednjih volitvah napoveduje vsesplošni revanšizem oziroma kadrovske čistke, izključevanje, stopnjevanje kulturnega boja in vračanje v preteklost”. Za takšen politični program v Sloveniji 21. stoletja po oceni NSi ne bi smelo biti prostora in proti temu se bomo borili z vsemi močmi, je napovedal.

Kongres NSi sta pozdravila tudi vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber

Tonin je v uvodnem delu nagovora vse tudi pozval k solidarnosti pri boju z epidemijo covida-19 s cepljenjem in spoštovanjem pogojev PCT.

Današnjega digitalnega kongresa NSi se udeležuje 328 delegatov. V nadaljevanju bodo predstavili osnutek volilnega programa, pa tudi kandidate za državnozborske volitve. V uvodnem delu kongresa so zbrane nagovorili tudi ministri NSi Janez Cigler Kralj, Matej Vrtovec in Boris Mark Andrijanič.

Kongres sta pozdravila tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki verjame, da je NSi ključ do družbenega in političnega ravnotežja, ki ga Slovenija po tej vladi nujno potrebuje. Nekdanja predsednica stranke verjame, da bo NSi na volitvah dosegla dober rezultat, sama pa pričakuje, da bo stranka v še večji meri odločno povedala, kadar so kršene človekove pravice, vladavina prava, kadar demokracija ne gre v pravo smer. “Tu so oči uprte v NSi, tu moramo narediti še korak naprej,” meni.

Horvat pa je izpostavil, da tudi v zdravstveni krizi ne smejo spregledati ključnih vrednot NSi, ki so človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost.

Kongres NSi sta pozdravila tudi vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.