18:18, čet, 28. Mar

Matjašič namesto Kanglerja





Namesto obsojenega nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja je bil na včerajšnjih nadomestnih volitvah v Mariboru za državnega svetnika izvoljen kungoški občinski svetnik Rudi Matjašič. Nekdanjega predsednika uprave Premogovnika Velenje Milana Medveda bo v državnem svetu zamenjal velenjski župan Bojan Kontič.

Drzavni svet

Na nadomestnih volitvah v 3. volilni enoti, ki so potekale v mariborski mestni hiši Rotovž, je Rudi Matjašič (SDS), ki sta ga predlagali občini Šentilj in Kungota, dobil 24 glasov elektorjev, so povedali v volilni komisiji.

Ostala dva kandidata sta prejela vsak po šest glasov. Mestna občina Maribor in Duplek sta predlagali nekdanjega načelnika mariborske upravne enote Željka Vogrina, ki ga mnogi povezujejo s Kanglerjem, Rajko Jaklin (SD) pa je bil predstavnik občine Hoče-Slivnica.

Nadomestne volitve za predstavnika lokalnih interesov v državnem svetu so včeraj potekale tudi v 6. volilni enoti oziroma v Velenju, saj je bilo treba najti nadomestilo za Milana Medveda, ki se je za odstop z mesta državnega svetnika odločil po odstopu s funkcije predsednika uprave Premogovnika Velenje v začetku marca. Edini kandidat je bil velenjski župan Bojan Kontič (SD), ki ga je podprlo vseh 15 elektorjev, so sporočili z velenjske občine.

Tako Medved kot takratni mariborski župan Kangler sta bila za državnega svetnika izvoljena novembra 2012. Čeprav volitve v državni svet ponavadi niso deležne večje pozornosti javnosti, je izvolitev Kanglerja močno odmevala.

Svoj glas mu je namreč namenilo 25 od 38 elektorjev, čeprav se je pred voliščem v mestni hiši Rotovž zbralo več sto protestnikov, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije, izražali ogorčenje nad njegovo izvolitvijo v državni svet in v stavbo metali jajca. Elektorji in Kangler so lahko stavbo zapustili le ob policijskem varovanju.

Kangler je zaradi protestov konec leta 2012 odstopil z županskega položaja, a obdržal mesto državnega svetnika, vse dokler ni postala pravnomočna njegova obsodba na sedemmesečno zaporno kazen zaradi posredovanja pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki.

Ker državnemu svetniku preneha mandat, če je obsojen na več kot šest mesecev zapora, je državni svet 19. marca letos sklenil, da Kangler ne more biti več državni svetnik, predsednik državnega zbora Janko Veber pa je zatem razpisal nadomestne volitve.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.