11:11, čet, 25. Apr

Maturantska parada in četvorka





V okoli 25 slovenskih krajih in tudi ponekod v tujini se bosta v petek ob 12. uri odvili Maturantska parada v organizaciji plesne šole Urška in Maturantska četvorka, ki jo pripravlja Plesna zveza Slovenije. Osrednji dogodek prve bo v Ljubljani, druge v Mariboru, skupno pa naj bi se obeh dogodkov udeležilo med 50.000 in 55.000 plesalcev.

getfoto2

Maturantska četvorka in Maturantska parada, ki ju tradicionalno pripravljajo na ulicah slovenskih krajev ob koncu maturantskega šolskega leta, se tudi letos povezujeta s plesnimi dogodki v drugih krajih po Evropi.

Plesna zveza Slovenije plesanje ulične četvorke pripravlja v okviru projekta European Quadrille Dance Festival. Tako bodo mladi po navedbah organizatorjev v petek plesali tudi na Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem, v Estoniji in Srbiji. V Sloveniji bo najbolj množična udeležba na Maturantski četvorki v Mariboru, kjer pričakujejo več kot 3000 plesalcev, mlade pa bo tam nagovorila tudi predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Pri nas bodo plesali še v 17 krajih, med drugim tudi v Kranju, Novem mestu in Murski Soboti.

Plesna šola Urška petkovo Maturantsko parado, ki bo prav tako potekala v več slovenskih krajih, pripravlja že 14. Osrednja prireditev bo v Ljubljani, kjer se bo tudi nadaljevala z zabavo. Tik pred začetkom plesa bosta mlade nagovorila predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković.

Sočasno z mladimi v Sloveniji naj bi v paradi zaplesali tudi v Srbiji, Romuniji, Makedoniji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in morda tudi v Ukrajini, kjer se o dogodku še dogovarjajo. Pričakovali so, da bodo v letošnji paradi v sinhronem plesu združili več deset tisoč plesalcev iz več kot 70 mest v desetih državah. Toda zaradi politične situacije v Ukrajini in katastrofalnih poplav na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji novega Guinnessovega rekorda ne pričakujejo, je za STA dejal organizator Boris Prokofjev. Po četvorki bodo udeležence parade v Sloveniji tudi pozvali, naj s poslanim sms sporočilom podarijo sredstva za prizadete v poplavah na Balkanu.

Tudi letos se je z organizatorji parade in četvorke povezalo ministrstvo za zdravje, ki želi mlade spodbuditi k plesu in zabavi brez alkohola. Tako bodo mladi tudi letos prejeli silikonske zapestnice s sporočilom Plešem 0,0. Prav tako pa bodo v petek izvajali preventivne aktivnosti v krajih, kjer se bo plesala četvorka – med drugim bodo inšpektorji opravljali intenzivne nadzore spoštovanja določb zakona o omejevanju porabe alkohola.

Ministrstvo tako poziva vse trgovce in gostince, naj opitim in mladoletnim ne ponujajo in ne prodajajo alkoholnih pijač.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.