17:19, ned, 7. Jul

Med papeževim obiskom v Trstu odmevala tudi slovenska beseda





Papež Frančišek je z obiskom Trsta in mašo na tamkajšnjem Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji. Na maši, za katero so dovolilnice delili le v italijanskih župnijah, pa je bilo moč slišati tudi slovensko besedo.

Tržaški Trg enotnosti je bil danes že od zgodnjega jutra napolnjen do zadnjega kotička. Verniki, ki so si uspeli zagotoviti dovolilnico za sedišča na trgu in tik ob njem – število teh je bilo močno omejeno – so morali priti že nekaj ur pred začetkom maše.

Dovolilnice so delile zgolj italijanske župnije, zaradi česar je ostalim vernikom, tudi slovenskim, ostalo le to, da so mašo spremljali na obrobju Trsta in na bolj oddaljenih ulicah.

Pozornost namenjena tudi slovenskim vernikom

Kljub temu pa je bilo med mašo moč slišati tudi slovensko besedo, za kar si je po navedbah Primorskega dnevnika močno prizadeval tržaški škof Enrico Trevisi. Želel si je namreč, da bi tudi pri tej maši ohranili pozornost do slovenskih vernikov.

Tako so med verskim obredom v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo, pozneje pa še eno od prošenj. Tržaški Slovenci so bili prisotni tudi v pevskem zboru, ki je spremljal mašo.

Trevisi se je ob koncu maše papežu tudi zahvalil, in sicer poleg italijanščine tudi v slovenščini. V šali je dodal, da njegova slovenščina morda res ni najboljša, a da ima rad vse Slovence.

Kot je pred dnevi za STA povedal tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Gabriel Kavčič, pa so se maše na povabilo tržaške škofije udeležili predsednik SŠK in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, koprski škof Jurij Bizjak ter oba ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar. Navada namreč je, da se, ko papež obišče neko državo, k udeležbi na katerem od dogodkov povabi tudi sosednje škofovske konference, je dejal.

Dogodek je sicer potekal mirno, organizatorji pa večjih izgredov niso zabeležili. Zaradi vročine in pomanjkanja sence na glavnem trgu je nekaj oseb potrebovalo zdravniško pomoč, sicer pa so prostovoljci ves čas delili tudi vodo.

Še pred začetkom obreda se je sicer papež zapeljal med zbrano množico na trgu, se večkrat ustavil, zbrane pozdravil, blagoslovil pa je tudi številne dojenčke in otroke v množici.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.