23:26, sob, 6. Jul

Mednarodna slikarska kolonija





V organizaciji Zavoda Zarum iz Trnja, katerega ustanoviteljica je Marjana Kmet, je od 20. do 22. septembra 2013 v Veliki Polani na Marofu potekala 1. mednarodna slikarska kolonija – Jesen na prekmurskih poljih, ki se ga je udeležilo 12 uveljavljenih slikark in slikarjev iz Slovenije in Hrvaške (priloga: excel). Iz Slovenije so udeleženci iz Maribora, okolice in Prekmurja. Iz Hrvaške pa so slikarji prišli iz Varaždina, Vukovarja in Slavonskega Broda. Udeleženci so ustvarili 20 likovnih del: akvarelov, akrila in olja.

Tri dni pred kolonijo pa je na Marofu v Veliki Polani potekala še delavnica akvarela in pastela,ki sta jo vodila hrvaška mojstra Anto Nikolić (akvarel) iz Vukovarja in Jozo Pišković iz Slavonskega Broda. Delavnice se je udeležilo 10 udeleženk in udeležencev iz Prekmurja, Varaždina in Maribora, ki so se učili obeh slikarskih tehnik.

Glavni namen dogajanja pa je popestritev kulturnega delovanja v občini Velika Polana in v tem delu Slovenije, sodelovanje s sosednjimi mesti, druženje umetnikov (slikarjev, pesnikov, pisateljev…). Dogajanje je sicer bilo organizirano brez podpore lokalne skupnosti.

Program je potekal po sledečem programu:

– Petek, 20. septembra 2013: zbiranje slikark in slikarjev v Apartmajih Marof v Veliki Polani 156, nato je sledil ogled Prekmurja ter pokušina prekmurskih dobrot in vin v vinski kleti turistične kmetije Puhan v Bogojini. Zvečer je bil na posestvu Marof v Veliki Polani spoznavni večer.

– Sobota, 21. september 2013: na posestvu Marof v Veliki Polani 156 so umetniki ves dan ustvarjali svoja likovna dela.

– Nedelja, 22. septembra 2013: dopoldan so umetniki zaključevali svoje likovne stvaritve in pripravljali interno razstavo, ki je bila kar na posestvu Marof v Veliki Polani 156 pri Kmetovih.

Uradna otvoritev razstave slikarskih del nastalih na »Mednarodni likovni koloniji – Jesen na prekmurskih poljih 2013« pa bo v četrtek, 3. oktobra 2013, ob 19. uri v LENDAVI na galeriji gledališke in koncertne dvorane – kulturni dom, Trg Györgya Zale 1. Vabilo sledi pravočasno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.