04:22, ned, 8. Sep

Mednarodna šola Maribor po uspešnem prvem šolskem letu vabi k vpisu





Mednarodna šola, ki je zaživela lani v Mariboru, je upravičila vsa pričakovanja. Na začetku šolskega leta 2023/2024 je bilo vpisanih šest učencev v razrede od 1. do 7. (PYP in MYP oddelki IB), kasneje se je število vpisanih učencev povzpelo na enajst, vsi pa so uspešno zaključili šolsko leto.

Na začetku šolskega leta je šola odprla vrata s šestimi učenci, do konca leta pa je šolsko leto uspešno zaključilo skupno enajst učencev, kar priča o kakovosti programa in zadovoljstvu staršev.

Mariborska mednarodna šola gosti otroke iz različnih držav, med drugim iz Kitajske, Španije, Ukrajine, Madžarske, Rusije in Slovenije. Šola deluje po principu IB programa, ki omogoča dosledno nadaljevanje šolanja v Mariboru, ne glede na raznolike okoliščine, iz katerih otroci prihajajo.

Učenci so v minulem šolskem letu uživali v dnevnih dejavnostih, kot so športni dnevi, naravoslovni, tehniški in kulturni dnevi, ki so popestrili njihov šolski vsakdan. Hkrati so ob vsaki priložnosti mednarodnih dnevov radi izvajali aktivnosti, ki so pokazale raznolikost in mednarodno naravnanost, ki je tudi del misije šole. Še posebej so se razveselili Evropskega dneva jezikov, Svetovnega dneva Zemlje in nekaterih praznikov, ki so drugačni, kot pri njih doma.

Mariborska mednarodna šola pa že vabi k vpisu v novo šolsko leto

Po uspešno zaključenem prvem letu vodstvo šole v prihajajočem šolskem letu pričakuje še večji vpis kot lani, saj je trenutno v razrede od 1. do 9. prijavljenih 19 učencev, interes po vpisu pa narašča. Nekaj vpisanih otrok že prihaja iz šol z International Baccalaureate (IB) programom, kar nakazuje zaupanje staršev, da si želijo to zgodbo nadaljevati tudi v Mariboru in tudi pravilno odločitev župana MO Maribor, da mednarodno šolo vzpostavi v Mariboru.

V novem šolskem letu nekaj sprememb

Trenutno so oblikovani trije kombinirani oddelki, v prihajajočem šolskem letu bo oblikovanih pet, in sicer homogeni 1. razred in štirje kombinirani oddelki (2. in 3., 4. in 5., 6. in 7., 8. in 9.). Trenutno je šola v procesu pridobivanja avtorizacije za izvajanje Middle Years Programme (MYP) programa, ki je namenjen učencem od 6. do 10. razreda.

»Dosedanji odzivi staršev so bili vzpodbudni. Zadovoljni so s programom in načinom izvedbe, učitelji pa so dokazali, da lahko program celostno razvija sposobnosti učencev na področju znanja, spretnosti in družbene ozaveščenosti. Glede na uspešno prvo leto delovanja, se že soočamo z izzivi prostorske stiske in potrebo po dodatnih zaposlitvah, kar bo pomembno za nadaljnjo rast in razvoj šole,« je izpostavila Natalija Anders, PYP koordinatorica na Mednarodni šoli.

V prihodnjem šolskem letu na Mednarodni šoli načrtujejo povečanje števila učiteljev, kar bo pripomoglo k izboljšanju kakovosti pouka ter poudarku na individualiziranem pristopu, visokih akademskih standardih ter celostnem razvoju vsakega učenca posebej, za kar si še posebej prizadevajo.

V načrtih tudi novo igrišče

Mednarodna šola trenutno deluje v sklopu mariborske Osnovne šole Leona Štuklja Maribor, kjer se kažejo potrebe po vzpostavitvi površin za rekreacijo in igro v neposredni bližini šole. Mestna občina Maribor namerava ob OŠ Leona Štuklja pristopiti tudi ureditvi zunanjega igrišča, ki ga bodo koristili tudi učenci mednarodnega oddelka.

»Veseli nas dejstvo, da je tudi v Mariboru uspešno zaživela Mednarodna osnovna šola, ki ponuja nekoliko drugačen in celovit pristop k šolanju. Z ustanovitvijo Mednarodne šole smo zagotovili dostop do mednarodno priznanega izobraževanja tudi v SV regiji. Tujim družinam, ki v naši regiji že živijo ali delajo oziroma razmišljajo o prihodu v Maribor ali okolico, omogočamo šolanje njihovih otrok v bližini, po že uveljavljenem sistemu mednarodnega šolanja. Zavedamo se, da je pomembno, da vsem učenem nudimo tudi nova in urejena igrala ter igrišča, zato bo MOM pristopila k ureditvi novega zunanjega igrišča ob OŠ Leona Štuklja,« je povedala Brigita Gajzer Pliberšek, vodja Urada za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost.

Mednarodna šola Maribor ima po uspešno zaključenem prvem letu energijo in voljo nadaljevati z razvojem. Ambicije so po vzpostavitvi vrtca (Early Years), kar so izrazili tudi starši, in sedaj deluje pod okriljem OŠ Leona Štuklja Maribor. Ob vrtcu pa si v prihodnje želijo tudi možnosti za nadaljevanje šolanja z različnimi srednješolskimi programi, ki bi jih nudili učencem mednarodnega programa.

Za več informacij o vpisu in programu v Mednarodno šolo obiščite spletno stran International School Maribor ali pišite na international.school@os-leon.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.