21:46, čet, 28. Mar

Mejni prehod Holmec od ponedeljka deloma odprt





Mejni prehod Holmec bo od ponedeljka ob določenih urah znova odprt. Avstrija je namreč v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu sklenila zapreti več manjših mejnih prehodov, a se je zunanji minister Anže Logar v neposrednih pogovorih z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za izjemo, so sporočili z MZZ.

FOTO: goole maps

Mejni prehod Holmec je za lokalno prebivalstvo Mežiške doline in okoliških krajev na slovenski in avstrijski strani izjemno pomemben. Mnogim slovenskim prebivalcem služi za dnevno prehajanje meje z namenom dela na avstrijski strani, so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

V minulih dneh je zato stekla usklajena diplomatska akcija, v kateri sta se zunanja ministra obeh držav dogovorila za delno odprtje prehoda. Ta bo tako od ponedeljka odprt med peto in osmo zjutraj ter med 15. in 18. uro.

“Ukrep Avstrije odraža prožnost za potrebe prebivalstva ob meji in ga razumemo kot znak dobrega medsosedskega sodelovanja v kriznih časih poostrenega boja zoper pandemijo novega koronavirusa,” so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Avstrija je omenjeni prehod na meji s Slovenijo s še nekaterimi drugimi zaprla v četrtek. To pa je precej razburilo prebivalce Mežiške doline, ki bi morali poslej v službo po daljši poti čez Vič. Poleg tega je prehod Vič odprt le od 5. do 23. ure, zaradi česar bi tisti, ki z delom v Avstriji začenjajo zgodaj, lahko zamudili v službo. Župani koroških občin so zato pozvali pristojne oblasti, da mejni prehod Holmec ostane odprt.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.