18:41, pet, 19. Apr

Mesec o kršitvi delovnega časa





Pri nas je ogromno kršitev delovnega časa, ko se dela več kot osem ur, ko ljudje nimajo zagotovljene pravice do počitka,” je v Odmevih dejal minister Luka Mesec.

Delodajalce je vznemirila novela zakona, ki predvideva elektronsko evidentiranje delovnega časa. Obrtna zbornica je prepričana, da bo zakon uvedel dodatno nepotrebno birokratizacijo in nove stroške delodajalcem, kratenja pravic zaposlenim pa ne bo preprečil.

Mesec je v intervjuju za 24 ur povedal, da je ta zakon v obravnavi že od leta 2017, zdaj so dve leti potekala pogajanja v Ekonomsko-socialnem svetu, minister pa je zdaj dal zakon v javno obravnavo, ki se zaključi konec avgusta. Dodal je še, da bo potrudil, da bo zakon usklajen in da bodo zadovoljni tako sindikati, kot delodajalci.

Blaž Cvar, predsednik obrtne zbornice je za 24 ur povedal, da morajo delodajalci podati pripombe na zakon, ki se jih tiče. Pripomnil je tudi da se v obrtno-podjetniški zbornici tega zavedajo in najostreje obsojamo delodajalce, ki zavestno kršijo zakonodajo v škodo zaposlenih, vendar zaradi napak nekaterih, ne bi rabli škoditi vsem delodajalcem.

V mnogih službah kjer se dela od doma ali na terenu, je elektronsko evidentiranje težje izvedljivo, pove Cvar, Mesec pa razloži: “To je še eno napačno branje tega zakona. Ta zakon na noben način ne predpisuje, da morajo vsi priti s kartico v službo in tam osem ur odsedeti. To ni predmet tega zakona. Ta zakon napotuje k evidentaciji, ki je lahko tudi na daljavo, lahko je v dogovoru z delodajalcem …” so zapisali na 24 ur.

Minister poudarja, da je kršitev glede tega v Sloveniji še vedno veliko in da delovni inšpektorat ne more verodostojno opraviti svojega dela v podjetjih, kjer se ure beležijo na roko, saj lahko pri tem delodajalec pokaže, kar je napisal sam, delavec pa nima nobenega dokaza, da je delal nadure. Z elektronskim evidentiranjem želijo tako zaščititi delavca. Cvar in Mesec sta se strinjala, da morajo priti do skupne rešitve, s katero bodo zadovoljni vsi, so še poročali na 24 ur.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.