17:24, pet, 9. Avg

Mesec požarne varnosti posvečen nevarnostim CO





Oktober je tradicionalno mesec požarne varnosti. Pod sloganom Delujmo preventivno je letošnja osrednja tema problematika nevarnega plina ogljikovega monoksida, namenjen pa je tudi razpravi o splošni požarni varnosti v gospodinjstvih.

gasilska vaja na HE  (4)

“Gasilci preventivno delujemo skozi celo leto, mesec oktober pa je namenjen promociji našega dela,” je na novinarski konferenci Gasilske zveze Slovenije, uprave za zaščito in reševanje, inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Slovenskega združenja za požarno varstvo pred mesecem požarne varnosti dejal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Ogljikov monoksid se lahko v stanovanju pojavi tam, kjer se uporablja peči na trdno gorivo, peči na naftne derivate in peči oziroma bojlerje na zemeljski plin. Tvori se pri nepopolnem izgorevanju, je plin brez barve, vonja in okusa, zato ga s človeškimi čutili ne moremo zaznati.

“Ne pravimo mu zastonj tihi ubijalec. Je izredno nevaren, strupen in zelo eksploziven” je pojasnil Petek. O nevarnostih ogljikovega monoksida so prejšnji teden gasilci opozorili že na posvetu, ki so ga pripravili pred mesecem požarne varnosti.

Kot del osveščanja o nevarnostih ogljikovega monoksida v gasilski zvezi letos prvič pripravljajo tri tematske filme. Kot je pojasnil Petek, bodo filmi služili kot dodatna pomoč tako občanom kot gasilcem pri osveščanju o splošni požarni problematiki v gospodinjstvih, čim večji varnosti in preventivnem ravnanju.

Pripravili so tudi vprašalnik kot pomoč gasilcem pri oceni požarne varnosti v domačem okolju. “Razvijamo akcijo, v kateri bi gasilci do vseh gospodinjstev prišli ne kot inšpektorji ampak bolj kot prijatelji, ki bi pregledali stanje in z nasveti opozorili na pomanjkljivosti in težave,” je poudaril Petek.

Kot je še dodal Petek, bodo v oktobru izvedli tudi pomembno železniško vajo, v kateri se bodo “preizkusili, kako so sposobni za tovrstne nesreče”. V Mariboru bodo 9. oktobra prikazali, kako posredovati ob trčenju potniškega in tovornega vlaka. Kot vsako leto pa so pripravili tudi doplačilno znamko, s katero bodo zbirali sredstva za spodbujanje mladih za delo v gasilstvu in vzdrževanje gasilske opreme.

Gasilska zveza Slovenije gradiva in aktivnosti ob mesecu požarne varnosti vsako leto pripravi tudi z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo. Kot je na novinarski konferenci dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, so v preteklih letih pripravili vsebine o požarni varnosti predvsem za različne ciljne skupine, letos pa so jo razširili na ostale naravne in druge nesreče.

Šestan je izpostavil knjižico Delujmo preventivno, v kateri so napotki, povezani s požarno varnostjo in nevarnostjo ogljikovega monoksida ter napotki za ravnanje ob drugih naravnih nesrečah. Knjižico bodo razdelili osnovnim šolam, dopolnjujejo pa jo plakat, telop, ki ga bo oktobra predvajala Televizija Slovenija, in lani izdelana mobilna aplikacija.

Kot je dejal Šestan, je preventivno delovanje zelo pomembno, česar se v zadnjih letih zaveda tudi Evropa. Z ustreznim in pravočasnim ravnanjem lahko preprečimo marsikatero nesrečo ali vsaj zmanjšamo njene posledice, je prepričan.

Mesec požarne varnosti sovpada z začetkom kurilne sezone. Decembra 2013 je bil izdan pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki določa pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za zdravstveno zaščito ljudi in varčevanja z energijo. Te morajo biti skladne s smernico SZPV 407, o kateri je spregovoril Gašper Golob iz Slovenskega združenja za požarno varstvo. Kot je pojasnil, bo z januarjem 2017 tam, kjer razmere ne bodo tehnično urejene, obvezna vgradnja javljalnikov ogljikovega monoksida.

Na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki je pomagala pri pripravi novinarske konference, so s pomočjo gasilcev ponazorili delovanje ogljikovega monoksida s praktičnimi primeri. Preizkusili so delovanje javljalnika ogljikovega monoksida, prikazali pojav povratnega udara oziroma backdraft, do katerega lahko pride ob razvoju požara v zaprtem prostoru, in prikazali požar vnetljive tekočine.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.