23:50, čet, 28. Mar

Mestna občina Maribor odgovarja, zakaj nekaj gospodinjstev Krajevne skupnosti Razvanje nima pitne vode





Pred kratkim smo poročali o tem, da je nekaj krajanov Krajevne skupnosti Razvanje, ki je le nekaj minut iz centra Maribora, brez vode. Obrnili smo se na Mestno občino Maribor, da izvemo, kako je to mogoče.

Tako pozimi kot poleti, pravzaprav v vseh letnih časih, se mora nekaj krajanov v Razvanju znajti, kakor vedo in znajo. Uporabnica Facebooka se je tako v svojem zapisu spraševala, ali se lahko pridejo tuširat pod ognjemet ali jih bodo povabili k sebi domov. Pozimi morajo namreč topiti sneg, da lahko poplaknejo WC, poleti upajo, da bodo imeli kako kapljo vode za tuširanje po celem dnevu.

Dve desetletji je trajalo, da je bil izveden program Razvanje z vodohranom in vodovodi

Obrnili smo se na Mestno občino Maribor, da nam posreduje odziv in razloži, čemu v delu Razvanja nekaj krajanov nima pitne vode. “V Razvanju so območja, ki so brez javne oskrbe s pitno vodo. Krajani imajo lastno oskrbo, ki seveda ne zagotavlja standarda javne oskrbe s pitno vodo,” so nam odgovorili in dodali: “MOM skozi svoje dolgoročne, srednjeročne in kratkoročne programe tudi na teh območjih izvaja realizacijo gradnje javnega vodovoda. Žal je trajalo kar dve desetletji, da je bil končno izveden program Razvanje z vodohranom in vodovodi v povezavi z vodnim virom Betnava in občino Hoče-Slivnica. Šele ta poseg je omogočil širitev javnega vodovoda na območja Naselje nad Habakukom, ki se je izgradil v lanskem in letošnjem letu.”

Za nadaljevanje gradnje tega sistema se pripravlja dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja

Naprej pa so še zapisali, da se za nadaljevanje gradnje iz tega sistema na območje Poštela oz. Habakuk II. faza trenutno pripravlja dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja ter pridobivajo potrebna zemljišča za posege. “Tukaj aktivno sodelujemo z lastniki zemljišč ter krajevno skupnostjo Razvanje. Kljub zahtevam okolja in problematičnih zahtev lastnikov (arheologija in pravica graditi) planiramo izgradnjo vodovoda na tem delu najkasneje v letu 2023. Gre za redkeje poseljeno območje, kjer se izvaja lastna oskrba s pitno vodo iz strani prebivalcev na podlagi izdanih vodnih dovoljenj na zajetjih iz katerih se danes po večini napajajo.”

Letos so našli ustrezno varianto z dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za neopremljena poseljena območja

Z Mestne občine Maribor so še dodali, da gre za dolgoletno problematiko zaradi neizdajanja soglasij lastnikov zemljišč za možnost poseganja z gradnjo vodovoda na privatna zemljišča. “Prav tako je bila izgradnja vodohrana v Razvanju pogoj za načrtovanje in gradnjo vodovodov na območju Pivole, ki je še zadnje relativno gosto poselitveno območje (aglomeracije), kjer občina MOM še ne izvaja javne oskrbe s pitno vodo. Zaradi izjemno velike dolgoletne problematike ne izdaje soglasij lastnikov zemljišč za možnost poseganja z gradnjo vodovoda na privatna zemljišča, kjer so bile načrtovane številne variante možne gradnje vodovoda, so se zasnove in projekti posledično ves čas spreminjali in so tako krajani ostali brez javnega vodovoda vse do danes in sicer na območju Pivolska cesta, Ulica Janka Sernca in Oberlajtova pot. V letošnjem letu je občini in KS uspelo poiskati ustrezno varianto, kjer je končno izdelana dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja tudi za ta še neopremljena poseljena območja,” so zapisali.

Dodali pa so še, da se v letih od 2023 do 2025  “načrtuje izgradnja vodovoda na območju Kozjaka (Gaj nad Mariborom) s sredstvi sofinanciranja RS v Načrtu za okrevanje za sisteme z manj kot 10.000 prebivalci.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.