13:27, sob, 6. Jul

Mestna občina Ptuj prejela Zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti za leto 2022





Mestna občina Ptuj je prejela Zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti za leto 2022. Certifikat izkazuje izjemno kakovost življenja v naši občini ter uravnoteženo stopnjo razvoja.

Izhodišče za podelitev certifikata je Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Meri doseženo stopnjo
razvitosti občine.

Mestna občina Ptuj je dosegla 61. mesto med vsemi slovenskimi občinami. S tem so se uvrstili med občine, ki prebivalcem ponujajo kakovostno raven življenja in nas odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja. Analiza ISSO zajema 8 področij: demografija, proračunska učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobrazba, življenjski standard, socialna kohezija in okolje. MO Ptuj se je uvrstila med zgornjo desetino občin z najboljšim življenjskim standardom. Indeks življenjskega standarda sestavljajo kazalniki zdravja, blaginje, razvitosti stanovanjskega področja ter vlaganj v kulturo in šport. MO Ptuj dosega solidne vrednosti na vseh teh področjih, še posebej pa na stanovanjskem. Ob tem so uvrščeni na visoko 25. mesto na področju gospodarstva z dobrimi vrednostmi kazalnikov gostote podjetij, dinamike nastajanja novih podjetij, ustvarjene dodane vrednosti in še posebej z izstopajočo vrednostjo indeksa hitrorastočih podjetij.

Na certifikat so ponosni 

So med desetimi občinami, ki so v zadnjem obdobju vlagale največ v spodbujanje stanovanjske gradnje. Povprečna vrednost je 10 evrov na prebivalca, v MO Ptuj pa ta vsota presega 35 evrov. Sodimo tudi na sam vrh po številu delovnih mest na 1000 prebivalcev: z močno nadpovprečno vrednostjo (567 delovnih mest na 1000 prebivalcev) so uvrščeni na 12. mesto med 212 občinami.

Področje, kjer je bil preboj v času zadnjega mandata relativno največji, je stanovanjska gradnja. Glede na gradnjo novih stanovanj so se v MO Ptuj povzpeli za kar 132 mest.

Izboljšal se je tudi položaj na področju dinamike staranja: na račun upočasnjevanja staranja prebivalcev so v MO Ptuj pri kazalniku spremembe starostne strukture pridobili 123 mest. Županja Nuška Gajšek je ob prejemu certifikata dejala: »Na certifikat smo ponosni, saj dokazuje, da stopamo po pravi poti in da smo cilje zastavili v pravi smeri. Zagotovo pa je to tudi motivacija za naše nadaljnje delo, pri katerem na prvo mesto vselej postavljamo kakovost življenja naših občank in občanov. Zavedamo se, da ne gre vse iz danes na jutri, je pa pomembno, da znamo zaznati potrebe in se nanje odzivamo.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.