14:13, pet, 19. Apr

Mestne občine želijo večje pristojnosti na področju razvoja mest





Mestne občine si prizadevajo za večje pristojnosti na področju razvoja mest. V bližnji prihodnosti bodo oblikovale predlog nabora nalog, ki bi morale glede na ustavo preiti na mestne uprave, so sporočili iz Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS). Kot primer so izpostavili izdajanje gradbenih dovoljenj.

FOTO: Pixabay.com

V današnjem sporočilu za javnost so pojasnili, da so na skupščini združenja, ki je v torek potekala v Kranju, sprejeli program dela za letos. Županom ga je predstavil novi predsednik ZMOS, župan Kranja Matjaž Rakovec.

Poudarek bo na uresničevanju 141. člena ustave, ki določa izvirne pristojnosti mestnih občin za državne naloge, ki se tičejo razvoja mest, so pojasnili. Omenjeni člen ustave namreč po njihovem opozorilu kljub odločbi ustavnega sodišča iz leta 1996 ostaja neuresničen.

Predlog nabora nalog

Tako bodo v združenju ob pripravi predloga nabora nalog, ki bi morale preiti na mestne uprave, vlado in ministrstvo za javno upravo pozvali, da v sodelovanju z drugimi ministrstvi oblikujejo ustrezne zakonodajne predloge, ki bodo vključevali tovrstne naloge. Kot so poudarili na skupščini ZMOS, je to vprašanje izjemno pomembno tudi v luči sprejemanja pokrajinske zakonodaje.

Sicer pa se je skupščina med drugim seznanila z izvajanjem mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), v okviru katerega je zagotovljenih 139 milijonov evrov evropskih in državnih sredstev za izvajanje projektov trajnostnega urbanega razvoja. Do konca februarja je bilo potrjenih 56 projektov v skupni investicijski vrednosti preko 180 milijonov evrov, ki bodo prejeli preko 100 milijonov evrov sofinanciranja, so navedli v ZMOS. Ocenili so, da se mehanizem izvaja uspešno, mestne občine pa bodo počrpale tudi preostala sredstva v višini približno 39 milijonov evrov.

Ustrezna ureditev razmerja sofinanciranja mestnih občin

CTN za urbani razvoj mestnih občin se bo izvajal tudi v obdobju 2021-2027, pri čemer so župani podprli prizadevanja za ustrezno ureditev razmerja sofinanciranja mestnih občin v kohezijski regiji Zahodna Slovenija.

Župani so sicer izrazili tudi podporo predlogu novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki bi določil večjo avtonomijo občin pri odločanju o vzpostavitvi lekarn na njihovem območju. Prav tako so podprli spremembe zakona o vrtcih, kjer se ZMOS že dalj časa zavzema za uzakonitev možnosti vpliva občin na ustanavljanje in financiranje zasebnih vrtcev, ki niso del javne mreže vrtcev.

Opozorili so tudi, da je potrebna sprememba zakonodaje, ki bi omogočila sodelovanje županov v nadzornih svetih oseb javnega prava, katerih ustanoviteljice so občine. “Nerazumno je namreč, da župan po zakonu predstavlja občino, ne sme pa je predstavljati v nadzornem svetu na primer javnega podjetja ali zavoda, katerega poslovanje nenazadnje vpliva tudi na občinski proračun,” so v ZMOS navedli besede Rakovca.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.