11:42, pet, 19. Apr

Mestni svetniki bodo odločali o dodeljevanju sredstev za obnovo stavb s statusom kulturne dediščine





Pred 11. redno sejo Mestnega sveta MO Maribor je župan Saša Arsenovič s svojo ekipo predstavil glavne teme na seji. Izpostavili so, da bi radi pridobili sredstva za obnovo stavb s statusom kulturne dediščine, odstranili nekaj objektov za oglaševanje, ki več ne služijo svojemu namenu. Uredili bi tudi boljše razmere za pešce in kolesarje ter izpogajali manjše stroške za uporabnike aplikacije Easypark pri parkiranju na javnih parkirnih površinah.

Mariborski župan Saša Arsenovič je že v uvodnih besedah povedal, da je izjemno ponosen na svojo ekipo, ki je uspela s trdim delom pridobiti okrog 50 milijonov investicij v mestu z Evropske unije, ki bodo v naslednjih letih prišla v mesto. Poudaril je, da mesto potrebuje denar za razvojni kapital, če se hoče razvijati in da ne bo več bega možganov iz mesta. Ob tem pa bi morala država, po njegovih besedah, spremeniti način. zadovoljen je, da se je začelo urejati mestni prostor, tako Glavni trg kot področje ob Dravi, bližino Ljudskega vrta in drugo.

Gorazd Škrabar, vodja Urada za gospodarske dejavnosti in po pooblastilu vodja Urada za komunalo, promet in prostor, je poudaril, da bodo na seji potrjevali Pravilnik o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine v MO Maribor, kar je predpogoj, da bodo lahko februarja objavili tudi razpis za sofinanciranje obnove zgradb, ki spadajo pod kulturno dediščino. S tem namreč želijo oživiti mestno jedro.Cilj pa je, vsako leto zagotoviti približno enak znesek za obnove tovrstnih zgradb.

Uroš Kosi, vodja Sektorja za komunalo in promet, je predstavil predlog za dopolnitev Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o oglaševanju, s katerim bi iz mesta odstranili nekaj objektov, ki za oglaševanje niso več zanimivi.

Spremenili pa bi tudi občinsko takso, z njenim zvišanjem bi namenili ta sredstva za vzdrževanje javnih površin. Trudijo pa se tudi za boljše razmere za kolesarje in pešce, želijo poenotiti sistem tako, da bi bolj učinkovito odstranili ovire za kolesarje in pešce, torej tudi vozil.

Župan MO Maribor Arsenovič  je še poudaril, da zaradi plačevanja provizije in drugih stroškov, ki jih imajo uporabniki aplikacije EasyPark pri parkiranju na plačljivih javnih parkiriščih v mestu, potekajo “trda pogajanja”, s katerimi želijo zmanjšati te stroške.

Tudi Škrabar je poudaril, da želijo z multinacionalko doseči dogovor, po katerem bi uporabnike storitev stala manj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.