08:46, sob, 20. Apr

Mineva 100 let od rojstva hollywoodske zvezdnice Judy Garland





Mineva 100 let od rojstva ameriške igralke in pevke Judy Garland, ki je zaslovela po vsem svetu z vlogo Doroteje v filmu Čarovnik iz Oza iz leta 1939, v katerem je zapela pesem Over the Rainbow. Kljub sijajni igralski karieri pa ni bila srečna. V primežu več odvisnosti si je v 47. letu starosti vzela življenje.

Judy Garland se je kot Frances Ethel Gumm rodila 10. junija 1922 v Grand Rapidsu v ameriški zvezni državi Minnesota. Njen oče je bil igralec in s tremi leti je prvič stopila na gledališki oder. Pozneje je nastopala s sestrami v skupini The Gumm Sisters oziroma The Garland Sisters.

Že pri 13 letih je začela igrati v filmskih muzikalih in komedijah, zaslovela pa je z vlogo Doroteje v filmu Čarovnik iz Oza. V 45 let dolgi karieri je zaigrala v skoraj 40 filmih, kot so Srečajva se v St. Louisu, Velikonočna parada, Zvezda je rojena in Sojenje v Nürnbergu.

Zapadal v hudo osebno krizo

Posnela je tudi nekaj glasbenih albumov in kot pevka nastopala na turnejah po Evropi in ZDA.

Po dolgoletni uspešni karieri je zapadla v hudo osebno krizo. Škandali, konflikti v osebnih odnosih, tudi s partnerji, ki so botrovali petim neuspelim zakonom, so jo sesuli. Pod vplivom različnih substanc je večkrat skušala storiti samomor. Umrla je zaradi prevelikega odmerka uspaval 22. junija leta 1969 v starosti 47 let.

Prav njeno zadnje leto, ko je bila psihično strta in fizično izžeta – med drugim je bila v nenehnem v sporu z menedžerjem, imela je finančne težave, v tem času pa je spoznala tudi svojega petega moža, glasbenika Mickeyja Deansa – je predstavljeno v filmu z naslovom Judy. V biografski drami v režiji Ruperta Goolda je v vlogi zvezdnice nastopila Renee Zellweger, ki je bila zanjo nominirana za oskarja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.