06:09, pet, 29. Mar

Minister Gašperšič na ogledu poteka preplastitve Tržaške ceste





Minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič  se je včeraj ustavil tudi v Mariboru, kjer si je ogledal potek preplastitve Tržaške ceste in napovedal obnovo štiripasovnice proti Hočam.

obnova Tržaške ceste (3)

V okviru rednih obiskov na terenu se je ustavil v Mariboru, kjer si je z županom Andrejem Fištravcem ogledal potek preplastitve Tržaške ceste od križišča s Ptujsko do Lidla, ki je po novem državna cesta. Projekt sanacije ceste je ocenjen na dobrega pol milijona evrov, z deli pa naj končali predvidoma do konca maja. “S potekom sem zelo zadovoljen, tudi promet ne trpi preveč,” je povedal Gašperšič.

V poletnih mesecih je predvidena še obnova štiripasovnice od Maribora proti Hočam, ocenjena na 890.000 evrov. Jeseni naj bi se v Mariboru začela tudi gradnja t. i. Limbuške obvoznice, za kar naj bi osem milijonov prispevala direkcija, deset milijonov pa občina. “V teku so zadnji odkupi zemljišč. Pričakujemo, da bo v maju podana vloga za gradbeno dovoljenje, potem sledi razpis za izbiro izvajalca. Če pri izbiri ne bo zapletov, bi jeseni lahko začeli z deli tega pomembnega odseka,” je pojasnil Gašperšič.

So se pa očitno zadeve premaknile tudi pri načrtovani obnovi Malečniškega mostu. Mestna občina Maribor je imela v ta namen že rezervirana sredstva v proračunu za leto 2017, zaradi pogovorov z Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM) glede sofinanciranja pa je bila izvedba projekta prestavljena v letošnje leto, kar je bilo tudi zabeleženo v spremembi občinskega proračuna za 2018.

Prejšnji teden pa so iz SMC prišle informacije, da bo s prekategorizacijo ceste iz lokalne v državno prevzela obnovo mostu država. Po besedah Fištravca so se na občini takoj odzvali na ta predlog in že pripravljajo uradno pobudo za prekategorizacijo, ki jo bodo poslali na ministrstvo v začetku prihodnjega tedna. Na občini so spremembe razumljivo veseli, saj jim bo v proračunu ostalo 800.000 evrov. “To, kar direkcija in ministrstvo delata v Mariboru v zadnjih letih, je čista petka,” je povedal župan. “Tu se vidi, kaj je mogoče narediti, če delamo skupaj in slišimo drug drugega,” je  še dodal. “Pričakujemo pobudo in v kolikor se bo možno dogovoriti, da bi del ceste, ki je zdaj državen, prešel v lokalno cesto, in ta del, ki je nekoč že bila državna cesta, ponovno postane državni, bo po moje to mogoče izvesti,” je potrdil tudi Gašperšič.

Direktor DRSI Damir Toplko pa je dodal, da bo očitnodo pobude za prekategorizacijo ceste očitno prišlo. “Nato mora biti ta projekt uvrščen v naš proračun. To bomo storili z rebalansom za 2019 in potem bomo ta projekt izvajali v prihodnjem letu,” je dodal.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.