03:39, pet, 29. Mar

Minister podprl izgradnjo medgeneracijskega centra na Ptuju





Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je včeraj mudil na Ptuju, kjer je med drugim obiskal zavod za zaposlovanje, društvo Sožitje ter dom upokojencev. V slednjem so ga seznanili s svojimi načrti za izgradnjo medgeneracijskega centra, kar je minister načeloma podprl.

Vir: Facebook Mestna občina Ptuj

Na ptujskem zavodu za zaposlovanje so ministra seznanili z razmerami na trgu dela v tem delu države in njihovim delovanjem in odzivanjem. “Ptujska območna enota je bila v času korona krize soočena z večjim prilivom ljudi v evidenco brezposelnih kot sicer povprečje Slovenije, a so zdaj že veliko bolj optimistični, saj ljudje zdaj spet tudi hitreje prihajajo do zaposlitve kot je povprečje Slovenije,” je v izjavi za medije ob robu obiska povedal minister.

Med obiskom pri medobčinskem društvu za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Sožitje so ministra opozorili na svojo prostorsko stisko. V okviru društva med drugim delujeta varstveno-delovni center ter bivalna enota. “Dobra novica je, da so po treh letih, odkar so poslali prošnjo, da se jim odobri začetek gradnje, končno dobili soglasje in so se za to tudi zahvalili naši ekipi,” je povedal Cigler Kralj.

Pred novinarji je spregovoril po obisku v ptujskem domu upokojencev, kjer mu je direktorica Jožica Šemnički predstavila strukturo in delovanje zavoda, ki ima okoli 300 stanovalcev. Skupaj s ptujsko županjo Nuško Gajšek, predstavniki investitorja, društva Sožitje in ostalimi vpletenimi so si ogledali lokacijo, kjer načrtujejo medgeneracijski center, s katerim želijo razbremeniti osrednjo enoto doma. “Ta je za sodobne standarde oskrbe starejših res prevelika, saj so večposteljne sobe, ki jih je treba zmanjšati,” je ocenil minister.

Idejo o takšnem centru, ki je zaenkrat v fazi idejne zasnove in gre zdaj v fazo pridobitve gradbenega dovoljenja, načeloma podpira. “Glede na to, da je direktorica pokazala veliko resnost pri tem načrtovanju, glede na to da so načrti dobro zastavljeni in podrobni, glede na to da so skupaj z ostalimi deležniki v lokalni skupnosti že dobro finančno načrtovani, lahko rečem, da v tem sklopu, kolikor nam je bilo predstavljeno, seveda podpiramo ta načrt. Menimo, da bo lahko takšna gradnja medgeneracijskega centra dobro pripomogla, da se bo Ptuj lahko postavil med tista mesta, ki za okoli pet odstotkov svojih starejših, tistih najranljivejših, nudi kakovostne namestitve in dobro oskrbo,” je pojasnil.

Dodal pa je, da je pri takšnih projektih treba imeti v mislih sodobne trende oskrbe starejših, ki gredo v smeri deinstitucionalizacije, kar pomeni manjše enote in oskrbo na domu.

Vodstvu in ostalim zaposlenim doma se je minister zahvalil za dobro delo v času epidemije covida-19. “Vsem gre iskrena zahvala, da so uspeli v času korona krize zavarovati najšibkejše, da koronavirus ni prišel v dom, in vidim, da so zelo skrbni, da bi tako tudi ostalo,” je dejal.

Navodila in ukrepe absolutno spremljamo in implementiramo v naše delo, morda za kanček bolj dosledno kot morebiti sprejema javnost. A vse je v interesu zavarovati zdravje in življenje stanovalcev,” je povedala direktorica doma.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.