20:36, pon, 8. Avg

Ministrica Fajon napovedala dodatno pomoč Ukrajini

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes po sredinem obisku Kijeva vlado seznanila s trenutnim stanjem v Ukrajini. Izpostavila je izčrpanost in strah ukrajinskega naroda po petih mesecih vojne in hkrati napovedala, da bodo v prihodnjih dneh v okviru vlade razpravljali o dodatnem paketu pomoči Ukrajini.

“Že okoli 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja je pod nadzorom ruskih sil. Neformalno pa naj bi se Rusija pripravljala na priključitev zaseženih ozemelj z lažnimi referendumi,” je na novinarski konferenci po seji vlade opozorila ministrica in dodala, da potekajo tudi intenzivni spopadi za nadzor nad pristanišči, katerih izguba bi bila velik strateški poraz za Ukrajino.

Prav tako je povedala, da v Kijevu še vedno verjamejo, da bo prva ladja z ukrajinskim žitom pristanišče zapustila še ta teden. “Do tega sicer zaenkrat še ni prišlo, zlasti zaradi bližnjih spopadov in obstreljevanj, ki med drugim ogrožajo tudi varno plovbo ladij,” je dejala.

Ukrajinci so izčrpani in v strahu

Izpostavila je, da so Ukrajinci izčrpani, čutijo bolečino in strah ter si po več kot petih mesecih ruske agresije želijo predvsem ponovno preiti v normalno življenje.

Vlado je obvestila da ukrajinske oblasti na prvem mestu izpostavljajo potrebo po vojaški pomoči, saj menijo, da se Rusija ni pripravljena pogajati. Povedala je, da se je Ukrajina zahvalila Sloveniji za vso vojaško in humanitarno pomoč, ki jo pričakuje tudi v prihodnje.

Skupaj s prispevkom slovenskih nevladnih organizacij je Slovenija do zdaj namenila že skoraj devet milijonov evrov humanitarne pomoči. “V prihodnjih dneh pa bomo v vladi in med ministrstvi razpravljali o dodatnem paketu pomoči Ukrajini,” je dodala in opozorila, da bo med drugim Ukrajini treba pomagati pri obnovi infrastrukture ter na določenih območjih zagotoviti dostop do elektrike in pitne vode.

Zagotovila je nadaljnjo podporo in pomoč Ukrajini

Na vprašanje o kritikah in primerjavah njenega obiska z obiskom nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše pa je dejala, da pred petimi meseci, ko so zaradi težke in nepredvidljive situacije Kijev zapustili praktično vsi tuji diplomati, ni bil pravi čas za samostojne in nepredvidljive solistične akcije.

Zunanja ministrica se je v sredo v Kijevu sestala z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo, predsednikom vlade Denisom Šmihalom ter županom Kijeva Vitalijem Kličkom. Zagotovila je nadaljnjo podporo in pomoč Ukrajini, tako pri soočanju s posledicami ruske agresije kot na poti v EU. V Irpinu pa si je ogledala prizorišče pobojev nedolžnih ukrajinskih civilistov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *