09:39, čet, 28. Mar

Ministrica Kustec še vedno ni preklicala pouka po modelu B. Učenci zaradi tega ne smejo iz matičnih učilnic





Država je ukinila večino ukrepov, a pozabila na šole. Tako ministrica za šolstvo Simona Kustec ni preklicala pouka po modelu B. Ker ukrep še vedno velja, morajo učenci ostajati v matičnih učilnicah.

Posebni ukrepi pri pouku in v jedilnicah še vedno veljajo

Da ukrep še vedno velja, pravijo po šolah, kjer ta ukrep morajo spoštovati, čeprav se mnogi starši pritožujejo.  Na Večeru so tako zapisali, kaj menijo na nekaterih šolah. Med drugim učitelj Marjan Tkavc na OŠ Šentvid v Ljubljani pravi, da imajo občutek, da so odgovorni pozabili na učitelje in učence. Pa tudi, da večina ljudi ne ve, da še vedno veljajo ukrepi, ki po njegovem nimajo smisla, sklicuje se tudi na zdravstveno stroko. Posebne ukrepe imajo tudi v jedilnicah. Ves pouk se izvaja v isti učilnici, čeprav pri različnih predmetih potrebujejo različne učne pripomočke in opremo. Učenci se izven svojega razreda ne smejo družiti z drugimi. Tkavc opaža tudi, da je prišlo do upada motivacije, porasta nasilja.

Držijo se navodil, ker nočejo dati povoda za tožbo

Ravnatelj OŠ Domžale Uroš Govc pa je za Večer povedal, da se starši pritožujejo. A da se morajo na šoli držati pravil in da čaka, da sklep o pouku po modelu B prekliče ministrica. Omenil je sicer, da so na nekaterih šolah samoiniciativno sprostili , a sam tega ne bi storil, da ne bi dali povoda za tožbo. Predvsem zaradi tega, ker jih kar 34 staršev toži, ker so zahtevali, da se otroci samotestirajo. Poudaril je še, da uradno ne smejo zdaj imeti niti dnevov dejavnosti

Ministrstvo bi moralo na NIJZ vprašati za mnenje

Vodja svetovalne skupine za covid Mateja Logar je izpostavila za Večer, da ni nobene potrebe po pouku po modelu B. A da še niso dobili od šolskega ministrstva, vsaj do petka ne, nobene pobude, da bi jim podali mnenje.

Ponekod zavestno kršijo sklep

Po nekaterih šolah pa se nočejo več držati neživljenjskih pravil, med takimiso tudi na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Ravnatelj te šole Gregor Pečan pravi, da so prešli na običajen urnik, tako da se učenci selijo in imajo npr. geografijo v geografski učilnici itd. Poudaril je, da ne kršijo nobenega zakona in da se ne obremenjuje s tem, ali kršijo sklep ali ne. Na Večeru so še zapisali, da je Pečan dodal, da ne bi bil presenečen, če bi ministrica in odhajoča vlada dobili kazensko ovadbo za nevestno opravljanje dela.

In kaj pravi šolsko ministrstvo?

Na Večeru so dobili odgovor, v katerem so zapisali, da so se šole odločale v preteklih mesecih tako kot je veljalo pri poslabšanju epidemiološke situacije na šolah, namreč individualno in da so ponekod že opuščale ukrepe. Pa tudi, da so bile seznanjene s priporočili in usmeritvami NIJZ. Ob tem pa še, da pripravljajo sklep, s katerim se bo odpravil pouk po modelu B.  Ni pa bilo odgovora, so zapisali na Večeru, kdaj bo ta sklep tudi pripravljen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.