15:27, sob, 6. Jul

Ministrstvo na predlog NIJZ širi nabor cepljenj v breme zdravstvenega zavarovanja





Ministrstvo za zdravje je v petkovem uradnem listu objavilo program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024. Ta na predlog NIJZ širi nabor cepljenj, ki se bodo izvajala v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po novem bo tako kot za ženske tudi za moške do dopolnjenega 26. leta omogočeno cepljenje proti HPV.

Lanskoletni program cepljenja je brezplačno cepljenje proti proti humanim papilomavirusom (HPV) zagotovil dvema dodatnima generacijama dečkov, in sicer v 1. in 3. letniku srednje šole, so spomladi za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so podali omenjen predlog razširitve financiranja cepljenja proti HPV.

NIJZ je predlagal tudi nekatere druge novosti, na ministrstvu za zdravje pa so predlog inštituta v celoti upoštevali.

Obvezno zdravstveno zavarovanje bo tako po novem krilo tudi cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 47 in 48 let. Do sedaj so bili do brezplačnega cepljenja upravičeni odrasli, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let in zamudniki.

Za nosečnice pa bo obvezno zdravstveno zavarovanje poleg cepljenja proti oslovskemu kašlju po novem krilo tudi cepljenje proti okužbam z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Krilo bo tudi cepljenje otrok proti noricam, in sicer od 1. januarja 2025. Vsa druga našteta cepljenja pa bo obvezno zdravstveno krilo od današnjega dne.

Na NIJZ, kjer so podali predloge, so za STA pojasnili, da so prejeli več predlogov in pobud različnih strokovnih združenj za širitve programa cepljenja. Poleg tega je dovoljenje za promet prejelo novo cepivo proti okužbi z RSV.

Predloge za širitve programa je obravnavala njihova posvetovalna skupina za cepljenje, predlog širitve z univerzalnim programom cepljenja otrok proti noricam pa je potrdil tudi zdravstveni svet na svoji seji lanskega decembra.

Kaj priporočajo?

Ob sprejetem letošnjem programu cepljenja inštitut tako vse osebe, ki jim v skladu s programom pripadajo določena cepljenja in so torej zanje priporočena, pozivajo, da to možnost izkoristijo in se cepijo, v kolikor se še niso. To ne velja samo za novosti, temveč za vsa cepljenja, ki so za posamezne skupine prebivalcev priporočena, so poudarili.

Vsem staršem tako priporočajo, da svoje otroke zaščitijo tako z obveznimi kot tudi priporočenimi rednimi cepljenji, ki se izvajajo v okviru sistematskih pregledov otrok. Mladostnikom in mladim odraslim do 26. leta starosti, ki še niso cepljeni proti HPV, priporočajo cepljenje proti HPV. Gre namreč za najboljšo zaščito pred različnimi raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. To cepljenje je najbolj učinkovito, če se opravi še pred začetkom spolne aktivnosti, so pojasnili.

Vsem odraslim na inštitutu priporočajo vsakoletno cepljenje proti gripi v jesenskem času pred začetkom sezone gripe, poživitveno cepljenje proti davici in tetanusu na 10 let, enkrat v odrasli dobi pa tudi poživitveno cepljenje proti oslovskemu kašlju.

Nosečnicam priporočajo cepljenje proti oslovskemu kašlju, gripi in po novem tudi proti RSV, saj našteta cepljenja predstavljajo najboljšo zaščito tako za novorojenčka, kot tudi nosečnico, so poudarili.

Starejšim osebam in kroničnim bolnikom ob cepljenju proti gripi priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, pred sezono okužb dihal pa tudi proti covidu-19.

Cepljenje proti KME priporočajo vsem starejšim od enega leta, ki bivajo ali predvidevajo aktivnosti na endemskem območju. Je pa to cepljenje za prebivalce, ki niso vključeni v program cepljenja, samoplačniško, so še pojasnili na NIJZ.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.