21:24, čet, 28. Mar

Ministrstvo ob začetku kurilne sezone opozarja na skrb za čist zrak





Ministrstvo za okolje in prostor ob začetku kurilne sezone opozarja, da je treba poskrbeti za čist zrak. Ob tem izpostavljajo nujnost rednega vzdrževanja in čiščenja malih kurilnih naprav, ki so zaradi povišanih koncentracij delcev PM10 glavni krivec za slabo kakovost zraka v času kurilne sezone.

foto: sta
foto: sta

Male kurilne naprave so v Sloveniji v dveh tretjinah vir delcev PM10, ki imajo škodljive vplive na zdravje ljudi, zlasti, če je dni s preseganji delcev več kot 35 na leto, in če so dnevi s preseganji zaporedni. Epidemiološke raziskave dokazujejo, da lahko onesnažen zrak pomembno vpliva na zdravje ljudi, predvsem na srce, pljuča in ožilje.

Povišane koncentracije delcev se večinoma pojavljajo pozimi, ko prevladujejo tipične anticiklonalne razmere s šibkimi vetrovi ter z izrazitimi plitvimi temperaturnimi obrati v prizemnih plasteh ozračja. Najvišje urne koncentracije delcev v dnevu se pojavljajo v jutranjih urah in zvečer, ko je prisoten temperaturni obrat, male kurilne naprave pa aktivne.

Na sedmih območjih s slabo kakovostjo zraka (mestne občine Murska Sobota, Maribor, Celje, Kranj, Ljubljana in Novo mesto ter Zasavske občine) so medtem izdelani in se uresničujejo načrti kakovosti zraka, so danes sporočili z okoljskega ministrstva.

Vendar pa je tudi na ostalih območjih v Sloveniji, v času kurilne sezone, aktualna problematika slabe kakovosti zraka iz malih kurilnih naprav, predvsem zaradi uporabe lesa v neučinkovitih starih kuriščih na trdna goriva ali v drugih napravah z neoptimalnim zgorevanjem lesne biomase. Prav tako je pomembno, da se naprave redno vzdržujejo in čistijo, da se v njih pravilno kuri in da so drva dovolj suha.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.