19:08, pet, 1. Jul

Močno nameravajo zmanjšati dovoljeno vsebnost nikotina v cigaretah

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna se je odločila, da bo drastično zmanjšala dovoljeno vsebnost nikotina v cigaretah, ki se prodajajo v ZDA. Bidnova vlada ocenjuje, da bi s tem do konca stoletja rešili več milijonov življenj in ob tem privarčevali več sto milijard dolarjev letno.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) v ZDA bo morala oblikovati nova pravila in jih objaviti, tobačna industrija pa se bo nato najverjetneje pritožila, zato bi postopek sicer lahko trajal več let. Pobudo trenutne vlade lahko ob tem ogrozi tudi sprememba v Beli hiši, če bi na položaj predsednika prišel nekdo, ki bo bolj naklonjen tobačni industriji.

Eden glavnih razlogov za razvoj zasvojenosti je nikotin

Nikotin je eden od glavnih razlogov razvoja zasvojenosti pri kajenju tobaka. Cigarete vsebujejo tudi več tisoč drugih kemikalij in dodatkov, ki lahko povzročajo raka, srčne bolezni, kapi in druge bolezni. V ZDA po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) na leto zaradi kajenja umre okrog 480.000 ljudi.

Kajenje v ZDA sicer ni tako hud problem kot drugje po svetu, saj tam kadi le še okrog 13,7 odstotkov odraslih prebivalcev. Kljub temu pa po izračunu CDC gospodarska škoda zaradi kajenja znaša okrog 300 milijard dolarjev na leto – večinoma zaradi stroškov zdravljenja, delno pa tudi zaradi izgubljene produktivnosti.

Manj nikotina povzroča manj odvisnosti

V ameriških vladnih krogih so začeli o zmanjšanju vsebnosti nikotina v cigaretah razglabljati leta 2017, leto za tem pa je bila v znanstveni reviji New England Journal of Medicine objavljena študija, ki je pokazala, da manj nikotina povzroča manj odvisnosti. Tobačna industrija je ugotovitve študije označila za lažne in trdi, da bodo ljudje kadili še več kot prej.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *