13:29, čet, 28. Mar

“Moja Abstraktnost”





Mariborski abstraktni umetnik Mateo Kos bo svoja zadnja dela postavil na ogled v sredo, 21. maja 2014, ob 20.00 uri v Mariboru, v Jazz klubu Satchmo, Strossmayerjeva ulica 6.

10354830_10152273710555677_5747627614225263642_n

Razstava bo na voljo do konec meseca junija.

Program bo povezoval Andrej Okreša, nastopila pa bo glasbena skupina STARI PES.

Vljudno vabljeni.

Mateo Kos in njegov opus abstraktnih umetniških del

Ljubiteljski abstraktni umetnik Mateo Kos je rojen 1982 v Mariboru. Umetniška žilica se je prebujala v njem že od srednješolskih dni, ko je obiskoval Srednjo gradbeno šolo v Mariboru. Takrat je prvič razstavil svoje akvarele in kolaže na razstavi “Znamenitosti Maribora”. V istem obdobju je razstavljal tudi na skupinski razstavi v Umetnostni galeriji Maribor. Od takrat je slikanje postala njegova strast vse do današnjih dni. Vmes je spoznaval umetnost, pridobival znanje in ideje. Prav slednjih mu ne zmanjka.

Mateo Kos je sin staršev umetnikov, ki imajo poznani Art atelje Kos, in ki ga vzpodbujajo v njegovem umetniškem ustvarjanju, partnerica Tina pa je njegova dodatna vzpodbuda in motivacija pri njegovem ustvarjanju. Pri starših se je naučil znanja o materialih in različnih tehnikah dela, ki jih uporablja še danes. V začetni fazi ustvarjanja je na Matea Kosa vplivala predvsem afriška umetnost, kateri pa je vedno dodal delček “svojega” ognjevitega temperamenta.

Mateo Kos pri svojih umetninah uporablja razne likovne materiale in mešano tehniko ustvarjanja. Njegove slike so močnejšega impulza, barve intenzivne, oblike pa pripovedujejo zgodbe. Oblike umirja in poenostavlja. Pri ustvarjanju – v tako imenovani drugi fazi – vedno bolj prehaja k enostavnim oblikam, v kateri poskuša zliti obliko in barvo v eno, hkrati pa intenzivnost barve ostaja nespremenjena. Spreminja se le tekstura barve in način nanašanja, kot navaja avtor.

Mateo Kos je svojevrsten umetnik, ki ustvarja prav unikatne abstrakcij, ki jih ne vidimo vsepovsod. Njegova dela lahko jemljemo, kot likovna dela ali pa kot nekakšno mešanico likovno kiparskega 3D ustvarjanja. Fascinantno pri njegovem ustvarjanju je drzna uporaba materialov, ki jih najdemo tako v slikarstvu, kot kiparstvu ali zidarstvu ali vsesplošni uporabi v življenju. Prav ta njegova širina daje Mateu poseben specifičen pečat, kot umetnika, ki si ne pusti omejevati svojega notranjega pogleda na umetnost in njegovo nastajanje.

Mateo Kos svoja dela na ogled intenzivneje postavlja v letošnjem letu. Tako je razstavljal v razstavišču na mariborski OŠ bratov Polančičev in v avli Jožeta Hudalesa v Lenartu v Slovenskih goricah.

Razstavo v Jazz klubu Satchmo si bo možno ogledati do konca junija 2014.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.