08:22, pon, 29. Jul

MOM in direktorji petih javnih podjetij proti spremembam v DEM





Predstavniki mariborske občine in petih javnih podjetij so se danes javno izrekli proti napovedanim spremembam v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM). “Podpiramo zaposlene na DEM, ki se borijo za ohranjanje delovnih mest v naši regiji in nasprotujejo izčrpavanju s strani matične družbe,” je povedala podžupanja Melita Petelin.
DSC_5728

Pozivu so se pridružila podjetja Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Mariborske lekarne Maribor, Snaga Maribor in Nigrad.

“V luči ohranitve strokovnega znanja na področju energetike in ohranjanja delovnih mest pozivamo k premisleku o dejanjih s strani vlade. S takšnimi dejanji boste podravski regiji odvzeli strokovnost in sožitje z reko Dravo, v katerem živimo že desetletja,” je na današnji novinarski konferenci povedala Petelinova. DEM po njenih besedah ni le pomemben zaposlovalec v regiji, ampak tudi podpornik kulturnih, športnih in drugih prireditev, zato je njegova vloga v Mariboru neprecenljiva.

DSC_5725

Direktor Energetike Maribor Alan Perc upa, da se ne bo zgodilo podobno kot pred leti, ko se je sedež slovenskega elektrogospodarstva prenesel v Ljubljano. “Glede na to, da je DEM nosilec hidroenergetike v Sloveniji, bi raje predlagal, da se vse, kar je povezano s hidroenergijo, preseli k nam, ne pa da se določene funkcije jemljejo,” je dejal.

Po besedah direktorja Nigrada Marka Žule DEM ni le ena redkih preostalih družb v visoko dobičkonosnem sektorju v Mariboru, ampak gre za družbo, za katero so to mesto in druge občine v Podravju marsikaj žrtvovale, na primer prostor za gradnjo hidroelektrarn. “Z razgradnjo družbe DEM je lahko marsikaj ogroženo,” je povedal in med drugim izpostavil skrb za obrežje Drave, ki ga mora izvajati DEM. “Lahko se zgodi, da bodo ti sporazumi zdaj prenehali veljati.”

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač je izpostavil 100-letno vpetost DEM v lokalno okolje in izrazil upanje, da ta ne bo znova “talec politike”. Zato je pozval politike, naj naredijo vse, da do napovedanih sprememb ne bo prišlo. Direktor Mariborskih lekarn Maribor Albin Turk pa je poudaril, da je DEM trenutno zelo učinkovit sistem in posluje s pozitivnimi rezultati, zato niso potrebne nobene spremembe.

DSC_5726

S tem so sledili pozivu zaposlenih v DEM, ki so pred dnevi v javnem pismu opozorili, da postajajo talci “popolnoma zgrešene politike” njihovega lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Ta naj bi po besedah predsednika sveta delavcev Vlada Šege razmišljal o prenosu vseh podpornih in poslovnih funkcij DEM na HSE ter posledično nadaljnjem krčenju števila zaposlenih v DEM.

Šega današnjo potezo občine in javnih podjetij pozdravlja. “Podpora, predvsem politična, je izredno pomembna, še toliko bolj pa podpora kolegov iz gospodarstva, saj vemo, da se te zadeve na žalost rešujejo preko politike in ne prek zdravega razuma,” je povedal. Pričakuje pa podporo oziroma razum predvsem s strani ljudi, ki naj bi skrbeli za upravljanje državnega premoženja.

V HSE očitke o izčrpavanju DEM zavračajo kot neutemeljene in kot poskus preusmerjanja pozornosti od realnih problemov, katerih reševanje bo zahtevalo zniževanje vseh vrst stroškov, pri čemer DEM ne more biti izjema.

Šega se s tem ne strinja. “Vsaka racionalizacija mora temeljiti na številkah in izračunih, danes pa HSE govori vse preko prsta, na pamet. V DEM smo znižali število zaposlenih od začetka HSE že za približno 30 odstotkov, obnašamo se racionalno, kot to mora početi vsak dober gospodar. Racionalizacija, kjer se selijo delovna mesta tja, kjer so stroški dela bistveno višji, nikakor ni racionalizacija,” je povedal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.