21:17, čet, 4. Jul

Mučane razburja kumunalni prispevek





V občini Muta v teh dneh ponovno razburjajo komunalni projekti. Civilna iniciativa Muta je na torkovem sestanku z občinskimi svetniki, nekaterimi občani in županom Mirkom Vošnerjem izpostavila zahtevo za znižanje komunalnega prispevka, v zvezi s projektom vodooskrbe pa zahteva, da se občina odpove načrtom koriščenja avstrijskega vodnega vira.

civilna-iniciativa-muta-proti-komunalnim-prispevkom-3

Potem ko so v občini Muta lani zaključili projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda z izgradnjo kanalizacije in skupne čistilne naprave z občino Vuzenica, je občina Muta nedavno na podlagi odloka, ki ga je občinski svet sprejel oktobra lani in noveliral septembra letos, začela izdajati odločbe o plačilu komunalnega prispevka. Višina plačila pa je, kot kaže, nekatere negativno presenetila.

V Civilni iniciativi Muta zato zahtevajo, da se veljavni odlok razveljavi in pripravi takšen, po katerem bodo plačila primerljiva s plačili v sosednjih občinah, kjer so odmerjeni zneski po navedbah iniciative nižji. Prav tako iniciativa zahteva, da občina vsem občanom hkrati pošlje odločbe.

Ob tem so člani iniciative, ki so se v razpravi skupaj z ostalimi udeleženci precej vračali k dogodkom v preteklosti, spomnili tudi na plačilo, ki ga je nekoč od Avstrije zaradi gradnje jezu Golica dobila občina in je tudi iz tega naslova gradila kanalizacijo, kar bi se zdaj po mnenju iniciative moralo odražati v nižjem končnem komunalnem prispevku.

Župan Mirko Vošner je pojasnil, da bodo s pobranim komunalnim prispevkom pokrili znesek, ki ga je občina ob sicer izdatnem sofinanciranju s strani države in evropskih sredstev sama namenila za projekt izgradnje kanalizacije in čistilne naprave, v občini Muta skupno vrednem 5,7 milijona evrov, pri čemer so zaradi zahtev občanov predvideni znesek za komunalni prispevek že razpolovili in bo polovico krila občina.

Pojasnil je, da je z zbiranjem podatkov in pripravo odločb veliko dela. Doslej je občina od skupno 980 priključkov obračunala oz. poslala odločbe za komunalni prispevek za okoli 150 hiš. Od teh jih je več kot tretjina znesek že poravnala, 22 odstotkov jih je prosilo za odlog plačila, devet oseb se je pritožilo zaradi tehničnih težav, dve pa zaradi višine odmerjenega zneska, je pojasnil Vošner.

Pojasnilo v zvezi s tem bo podal tudi na četrtkovi seji občinskega sveta, na dnevni red katere so to točko uvrstili, ker so trije svetniki na občino naslovili predlog za spremembo odloka in prekinitev izdajanja odločb.

Udeleženci sestanka so v torek zvečer v prostorih Občine Muta, kjer ga je sklicala Civilna iniciativa Muta, razpravljali tudi o aktualnem projektu vodooskrbe v občini. Civilna iniciativa se zavzema za to, da občina v projekt, ki že ima odobrena kohezijska sredstva, namesto vode iz črpališča vključi hribovske vodne vire, a se pri tem ne strinja s koriščenjem avstrijskega vodnega vira, za katerega se trenutno dogovarja župan občine Muta.

V civilni iniciativi so prepričani, da je v občini dovolj lastne hribovske vode, da bi koriščenje avstrijskega vira prineslo višje stroške za občane, poleg tega pa niti še ni znano, ali se bo s tako spremembo projekta strinjalo okoljsko ministrstvo. Prav na tem ministrstvu ima civilna iniciativa danes sestanek, na katerem bodo pojasnili svoja stališča do koriščenja avstrijskega vodnega vira, je povedal predsednik Civilne iniciative Muta Bogdan Ribič.

Župan Vošner pa je ponovno pojasnil, da načrtujejo vključitev skupno petih vodnih virov v projekt namesto vode iz črpališča, vključno z najmočnejšim avstrijskim vodnim virom. Glede koriščenja avstrijskega vodnega vira kmalu pričakuje vodno dovoljenje, nato pa naj bi občina Muta skupaj z ostalimi pri projektu sodelujočimi občinami predloge sprememb v januarju 2017 posredovala na okoljsko ministrstvo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.