16:36, sre, 24. Apr

Musar v Zagrebu o preprečevanju otroške debelosti





Slovenija bo na osnovi minulih razprav s strokovnjaki in danes sprejete deklaracije oblikovala svoja priporočila glede preprečevanja debelosti pri otrocih, je danes v Zagrebu napovedal soprog predsednice Aleš Musar.

V hrvaški prestolnici se je Aleš Musar na povabilo hrvaške kolegice, soproge hrvaškega predsednika Sanje Musić Milanović, udeležil vrha zakoncev evropskih voditeljev o problematiki otroške debelosti. Vrha se je poleg soproga predsednice udeležila tudi španska kraljica Letizia ter zakonci predsednikov oziroma predsednic iz vrste drugih evropskih držav. Opozorili so, da je debelost pri otrocih eden največjih izzivov javnega zdravstva, v Evropi pa se s čezmerno telesno težo ali debelostjo sooča že vsak tretji šolar.

Sprejeli so deklaracijo s pozivom za preprečevanje debelosti pri otrocih

Na vrhu, ki sta ga gostila sSanja Musić Milanović in izvršni direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Robb Butler, so zakonci evropskih voditeljev opozorili na nujnost reševanja problematike otroške debelosti. Obenem so sprejeli Zagrebško deklaracijo, v kateri so pozvali k ustanovitvi evropske mreže za preprečevanje debelosti pri otrocih. V deklaraciji so poudarili, da je debelost družben problem. Zavezali so se tudi, da bodo vložili posamezne in skupne napore za odpravljanje ovir ter spodbujali sodelovanje z vsemi ustreznimi oblikovalci politik, ki lahko vplivajo na ukrepe v zvezi s preprečevanjem debelosti otrok.

V Sloveniji so pripravili seznam ukrepov

“Vsi, ki smo dobili vabilo na vrh, smo ga vzeli zelo resno, ker je otroška debelost problem, ki je v zadnjih letih postal bolj resen tako zaradi let pandemije covida-19 kot zaradi zmanjšane telesne dejavnosti,” je za STA ob koncu vrha povedal Musar. Pojasnil je, da je pred srečanjem zato prosil vse relevantne strokovnjake v Sloveniji za pomoč pri pripravi na vrh. “Konec marca smo imeli prvo srečanje, kjer so strokovnjaki predstavili svoje poglede na ukrepe, ki jih v Sloveniji že imamo. Na osnovi tega srečanja smo nato pripravili seznam ukrepov, ki jih moramo ohraniti, in ukrepov, ki bi jih bilo v tem kontekstu treba še uvesti,” je dodal.

V Ljubljani bo drugo srečanje strokovnjakov

Napovedal je, da bo na osnovi razprave iz marca in današnje razprave v Zagrebu pa tudi na osnovi danes sprejete deklaracije v četrtek v Ljubljani sledilo drugo srečanje strokovnjakov. Na njem bodo oblikovali priporočila za Slovenijo, ki bodo izhajala tako iz deklaracije kot iz specifičnega položaja Slovenije. Musar je udeležencem današnjega srečanja ponudil, da Slovenija lahko priporočila, ki jih bo pripravila za lastno rabo, kakor tudi dobre prakse, ki jih v Sloveniji že izvajamo, deli z vsemi, ki bi to želeli. Najboljša točka za delitev priporočil je po njegovi oceni prav urad WHO za Evropo, ki pokriva 53 držav in kjer so danes potrdili, da bodo z veseljem delovali kot osrednja točka evropske mreže za preprečevanje debelosti pri otrocih.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.