12:19, tor, 16. Apr

Muta naredila velik korak naprej, pridobila je listino Občina prijazna invalidom





Zveza delovnih invalidov Slovenije je danes podelila Občini Muta listino Občina prijazna invalidom. Redko katera občina v Sloveniji je do zdaj pridobila to listino. A Muta si je to prislužila za storjenih veliko korakov v to smer, odkar so se na pobudo domačega društva invalidov leta 2019 prijavili, pred tem pa odpravili nekaj arhitekturnih ovir za gibalno ovirane, poskrbeli pa so tudi za druge skupine invalidov.

Prejem listine Občina prijazna invalidom na Muti. Janez Tratnik, Mirko Vošner, Drago Novak.

Predsednik Društva invalidov Muta je ob prejemu listine Občina prijazna invalidom dejal, da so zelo ponosni na to, a da je bilo pred tem treba še marsikaj postoriti, da so dobili to listino.
Leta 2019 so namreč prijavili na razpis Zveze delovnih invalidom Slovenije. Društvo pa je prepričalo lokalno skupnost, župana in občinski svet za prijavo. Še pred prijavo pa so se morali nato lotiti odprave raznih pomanjkljivosti. Takrat so ugotovili veliko, tudi to, da niso v redu spuščeni pločniki za gibalno ovirane pa tudi da bi v javnih ustanovah lahko bilo poskrbljeno za slabše slišeče.

Listina in skulptura, ki jo je županu Mute Mirku Vošnerju predal predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Drago Novak, sta priznanje za načrtno delo na področju invalidskega varstva s poudarkom na udejanjanju pravic človeka in državljana. Ob tem pa je Muta 34 občina, ki je pridobila to listino za svoje dosežke, je poudaril Cveto Uršič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Tudi župan Mirko Vošner se zaveda, da bo treba narediti še več naprej, predvsem da različna društva in organizacije sodelujejo in nadaljujejo ta projekt. Saj ne gre samo za odpravo arhitekturnih ovir, ampak da ljudi tudi ozaveščajo, motivirajo, invalide pa delovno usposabljajo in jih vključujejo v družbo.

In ne nazadnje prav z zavedanjem, da s tem, ko omogočijo invalidom bolj kakovostno življenje, naredijo s tem več tudi za celotno družbo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.