19:17, sre, 3. Jul

Na 1. festivalu Kult-Štajerska spodbujali brezmejnost





Po novem lahko v naših krajih na seznam dodamo še en festival: Kult-Štajerska. Pripravili so ga člani Društva Slovensko-Avstrijsko prijateljstvo, na čelu s Karmen Teržan Kopecky. Osmi festivalski dan so brezmejno prijateljstvo spodbujali s petjem v Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana v Šentilju.

DSC_4174

“Glasba ne pozna meja” je bilo osrednje sporočilo revialnega večera zborovskih nastopov, ki so zaznamovali osmi dan premiernega festivala Kult-Štajerska. Teržan Kopeckyjeva je k temu dodala še “imejmo in imejte se radi, bodimo povezani z glasbo. Naj bodo meje med nami zgolj navidezne, sploh v teh časih, ko se ponekod spet zapirajo.”

V Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana so nastopili pevci in pevke vseh starosti. Tako rekoč sosedje. Med osmimi zbori so bili namreč tako Slovenci kot Avstrijci. Sporočila prijateljstva je bilo čutiti že v izborih repertoarja: Z roko v roki, Pesem srca in Glasba je jezik sveta je le nekaj naslovov skladb, s katerimi bi lahko opisali osrednjo noto večera.
Uvodne minute so bile namenjene govorom in zahvalam vsem, ki so pomagali, da je festival uspel. Gostitelj, župan Štefan Žvab, je med drugim povedal, da je vesel, ker “v tej dvorani v Šentilju pozdravljam pevce, ki bodo v naše kraje vnesli še več prijateljstva tudi onkraj meja.

Oder so sprva prevzeli člani Svečinskega noneta, potem pa so dvorano kar nekaj časa polnili mladi glasovi pevk in pevcev mladinski, otroških oz. osnovnošolskih zborov. V znak prijateljstva so se učenci OŠ Rudolfa Maistra Šentilj na praktikablih pomešali z avstrijskimi kolegi. Tako so pevci dveh zborov v en glas zapeli Wahre Freundschaft (v prevodu: Pravo prijateljstvo). Večer je sklenil poseben gost: Oto Verhovnik, znan virtuoz na saksofonu. Njemu pa obiskovalci niso zgolj prisluhnili, pač pa so ga spodbujali s ploskanjem in vriskanjem. S svojo karizmo (ne samo odličnimi solističnimi okraski) je prav vse v dvorani vodil, da so si dobesedno prepevali do doma.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.