08:12, čet, 25. Apr

Na Alma Mater Europaea Maribor kmalu 11. znanstvena konferenca: Za človeka gre





Alma Mater Europaea – ECM bo med 10. in 17. marcem 2023 v soorganizaciji z Evropsko akademijo znanosti in umetnosti iz Salzburga gostila 11. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre: Družbeni in tehnološki razvoj za varnost in dostojanstvo, ki se uvršča v sam svetovni vrh znanstvenih konferenc in predstavlja enega najpomembnejših tovrstnih mednarodnih dogodkov v Evropi. Uradni pričetek konference bo v petek, 10. marca 2023, ob 9.30 v Slomškovi dvorani v Mariboru.

“Letošnja konferenca Za človeka gre bo potekala pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, ki bo dogodek tudi uradno odprla. Najavljeni so najreprezentativnejši znanstveniki in akademiki, zlasti iz Evrope, ZDA in Avstralije. Konferenca bo soočila sodobna znanstvena spoznanja in politične poglede na področju družbenega in tehnološkega razvoja za varnost in dostojanstvo. Tako bomo z dialogom različnih mnenj iz vsega sveta pozvali k premagovanju sodobnih protislovij med akademskimi spoznanji, disciplinami, kulturami in državami, v skladu s principi Alma Mater Europaea – transnacionalnost, interdisciplinarnost in gradnja mostov,” je uvodoma dejal predsednik Alma Mater Europaea – ECM prof. dr. Ludvik Toplak.

Ludvik Toplak

Alma Mater bo na prihajajoči konferenci gostila vodilne evropske učenjake in miselne voditelje iz različnih disciplin. Osrednji nagovor bo imel prof. dr. Jeffrey Sachs, profesor z Univerze Columbia, svetovno znani ekonomist, avtor in globalni voditelj na področju trajnostnega razvoja. Sledili mu bodo Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade; prof. dr. Klaus Mainzer, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti ter predsednik znanstvenega odbora konference Za človeka gre; dr. Sonia Ehrlich Sachs, raziskovalka na Univerzi Columbia in direktorica kampanje One Million CHW, prof. dr. Felix Unger, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti; prof. dr. Martin Kemp, zaslužni profesor Univerze v Oxfordu; prof. dr. Fred R. Volkmar, profesor na Univerzi Yale; prof. dr. Jeremy Howick, profesor empatičnega zdravstvenega varstva Univerze v Leicestru in raziskovalni svetnik na Univerzi v Oxfordu ter drugi vrhunski domači in tuji strokovnjaki.

“V Evropi in svetu pada zaupanje v demokracijo, volitve in sodišča, čemur bodo posvečeni trije paneli konference. Strokovnjaki volilnega prava iz 12 evropskih držav, med njimi tudi sodnica iz Nemčije na Evropskem sodišču za človekove pravice dr. Anja Seibert-Fohr, bodo analizirali, kako se sodišča v Evropi odzivajo na kršitve pri volitvah in kako ojačati integriteto volitev,” je povedal prof. dr. Jurij Toplak, predsednik Organizacijskega odbora konference Za človeka gre.

“Konferenca Za človeka gre letos obsega več kot 80 vsebinskih sklopov. S svojimi prispevki bo nastopilo preko 300 avtorjev iz več kot 30 držav. Med njimi so akademiki iz najboj uglednih svetovnih univerz, kot so univerze Harvard, Yale, Oxford in Columbia. Spregovorili bodo o izzivih, priložnostih in rešitvah na področju družbenega in tehnološkega razvoja za varnost in dostojanstvo,” navaja podpredsednik Organizacijskega odbora konference Za človeka gre doc. dr. Luka Martin Tomažič.

Luka Martin Tomažič

Konferenca bo imela večstranski značaj. “Svetovna znanstvena dognanja želimo predstaviti neposredno domačim pedagogom, znanstvenikom in študentom, soočiti domača znanstvena spoznanja s svetovnimi trendi, posebej pa opozoriti na humanistični vidik, da bodo družbene in tehnološke spremembe v službi varnosti in dostojanstva človeka,” še izpostavlja prof. dr. Ludvik Toplak.

“Pri konferenci aktivno sodelujejo študenti. Doktorski predstavljajo svoje raziskave, magistrski pripravljajo in objavljajo recenzije, dodiplomski pa pišejo povzetke referatov,” sporoča izr. prof. dr. Sebastjan Kristovič, koordinator študijskega procesa na Alma Mater.

Med spremljajočimi dogodki 11. mednarodne konference Za človeka gre bo Alma Mater Europaea izkazala posebno pozornost znanstvenikom, ki so s svojim družbeno odgovornim delom posebej prispevali k razvoju znanosti in humanih odnosov med ljudmi v svetu ter posebej prispevali k razvoju Alma Mater v minulih petnajstih letih.

Alma Mater Europaea

Na posebni slovesnosti, ki bo potekala 10. marca 2023 ob 12.30 v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor, bomo podelili častne doktorate: Jeffrey David Sachs, eden vodilnih ekonomistov 20. in 21. stoletja, prejme naziv častni doktor za izjemni prispevek razvoja ekonomske znanosti, trajnostnega razvoja v globalnem pogledu ter za doprinos pri razvoju socialno-ekonomske tranzicije v Republiki Sloveniji; Sonia Ehrlich Sachs prejme naziv častni doktor za izjemni znanstveni prispevek na področju pediatrije, krepitve humanitarnih odnosov in trajnostnega razvoja na področju javnega zdravja; častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti profesor Felix Unger prejme naziv častni doktor za izjemne dosežke na področju medicinske znanosti in humanizma ter za akademsko in organizacijsko podoro pri razvoju Alma Mater Europaea – ECM.

To je že enajsta letna mednarodna znanstvena konferenca Alma Mater. Med govorci dosedanjih konferenc so bili trije evropski komisarji, dekanja pravne fakultete Oxford Mindy Chen-Wishart, profesor univerze Harvard Mark Tushnet, profesor na Oxfordu Jacob Rowbottom, nemški politolog Werner Weinfeld, član nadzornega sveta Facebook-a in Instragram-a ter nekdanji podpredsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Andras Sajo in svetovno znani filozofi Alain Badiou, Jean-Luc Nancy in Srečko Horvat.

Alma Mater Europaea – ECM ima 1800 študentov na 24 študijskih programih na doktorski, magistrski in dodiplomski stopnji. Lahko se pohvali z najvišjo zaposljivostjo diplomantov med univerzami in fakultetami v Sloveniji.

Evropska akademija znanosti in umetnosti je združenje dva tisoč znanstvenikov, med katerimi je 34 prejemnikov Nobelove nagrade. Sedež ima v Salzburgu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.