09:58, čet, 28. Mar

Na Alma Mater pridobili koncesiji za študij socialne gerontologije in zdravstvene nege





Mariborska zasebna univerza Alma Mater Europaea je po 13. letih prizadevanj le dočakala koncesijo za izvajanje rednega študija na prvi stopnji študijskih programov socialne gerontologije in zdravstvene nege. Po besedah glavne tajnice Barbare Toplak Perovič, je za prvega razpisanih 30, za drugega pa 39 prostih mest.

Kot je na novinarski konferenci povedala Toplak Perovičeva so veseli, da bodo medicinske sestre in socialni gerontologi lahko končno brezplačno študirali za najbolj iskane poklice v Sloveniji, ki jih v teh časih še kako primanjkuje. “Ob tem bi si želeli, da bi bili brezplačni tudi ostali študijski programi, za katere na trgu dela vlada največje zanimanje, predvsem na področju fizioterapije in informatike,” je še dodala. K temu je še dodala, da bodo vpis na nova programa študentom omogočili od prihodnjega študijskega leta dalje. Za redni študij zdravstvene nege bodo sicer razpisali 14 mest za študij v Mariboru in 25 za študij v Murski Soboti, s čimer bo vsaj nekaj študentom na omenjenih programih omogočen brezplačen študij, medtem ko bodo ostali morali še naprej šolnino plačevati sami.

Sicer pa je omenjena univerza nedavno gostila mednarodno znanstveno konferenco s področja socialne gerontologije, na kateri je več kot 117 udeležencev ter predavateljev iz Slovenije, Hrvaške, ZDA, Nemčije, Češke in Slovaške razpravljajo o gerontoloških vidikih v času pandemije covida-19.

Kot je na novinarski konferenci povedala dekanja socialne gerontologije na univerzi Jana Goriup, so med drugim govorili o tem, kakšne so stiske starejših odraslih, kako je k temu pristopila stroka, kakšne bodo posledice, ki jih pušča covid-19 in kako se spopasti z njimi. O tem so razpravljali raziskovalci s področij socialne gerontologije, medicine, prava, psihologije, zdravstvene nege, socialnega varstva, turizma in drugih ved.

Kmalu na Alma Mater tudi jubilejna mednarodna konferenca “Za človeka gre”

Med 11. in 18. marcem pa na univerzi pripravljajo še jubilejno 10. mednarodno znanstveno konferenco “Za človeka gre.”, ki bo to potekala pod naslovom Etični izzivi digitalne transformacije. Tudi ta bo gostila vrhunske znanstvenike z različnih akademskih področij, med drugim podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča in Dubravko Šuico. Uvodni nagovor pa bo imel predsednik Borut Pahor. Med uglednimi gosti bodo še:  minister za digitalno transformacijo pri Vladi RS Mark Boris Andrijanič, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, dekan Fakultete Pravna fakulteta Univerze v Oxfordu prof. dr. Mindy Chen-Wishart in predstavniki nacionalnih znanstvenih akademij.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.