17:17, čet, 28. Mar

Na Cesti zmage bodo presadili drevesa





Mariborska občina namerava letos obnoviti Cesto zmage na Taboru, za kar obstaja možnost presaditve 18 dreves. Na Cesti zmage bo zasajenih 74 dreves.

Mariborska občina namerava letos obnoviti Cesto zmage na Taboru. Pred dnevi je slednje močno razburilo nekatere stanovalce drevoreda, saj, da mariborska občina želi drevesa posekati.

Cesta zmage (9)


Urad za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor je od leta 2010 na lokacijah, kjer so se urejale ceste, zasadil okoli 480 »novih dreves«. Letos marca so v Mestnem svetu Mestne občine Maribor obravnavali Investicijski program za projekt obnova Ceste zmage. Gre za odsek v razdalji 600 metrov, ki poteka od Metelkove ulice do Ulice Pariške komune.

Kot so nam sporočili danes iz MO Maribor, bodo pri prenovi Ceste zmage zamenjali drevesa in ne posekali. “Razlika je v tem, da se bo drevesni fond zamenjal in nadomestil z novimi drevesi, ki bodo zaradi še ne razvejanega koreninskega sistema imela boljše pogoje za rast,” so pojasnili. Ob tem pa so dodali, da  so menjavo dreves s sklepom potrdili tudi v svetu Mestne četrti (MČ) Tabor, ki zastopa interese stanovalcev Ceste zmage in krajanov MČ Tabor.

Ob tem so dodali, da so pri pripravi projekta upoštevali željo stanovalcev na Cesti zmage, da se uredi celotna komunalna infrastruktura z okolico vred vse do hišnih priklopov na kanalizacijo. “Potrebno je vedeti, da je zamenjava infrastrukturnih vodov (vodovod s hišnimi priključki, kanalizacijski hišni priključki, plinovod s hišnimi priključki) mogoča samo tako, da se izkopa sedanja infrastruktura in se nadomesti z novo,” pojasnjujejo na Mestni občini.

Sedanji drevored uničuje Cesto zmage

Drevored na navedeni na Cesti zmage je star 90 let. Stanovalec Ceste zmage Marko Polenčič nam je po telefonu dejal: “Največji problem je v drevesih. Lipov drevored je sedaj že star 60 let. Njegova življenjska doba je pri koncu. Če bodo odprli cesto, bodo zamenjali kanalizacijo, elketriko, kabelsko, vodovod. Skratka vse priključke bodo obnovili. Korenine dreves pa segajo tako, da uničujejo ograje, asfalt, cestišče je uničeno, kanalizacija je uničena, vodovod je uničen,” nam je po telefonu pojasnil Polenčič.  Ob tem pa dodal: Absolutno podpiram takšno tezo občine. Zdi se mi nesmiselno, da sedaj nekaj teh posameznikov na takšen način pritiskajo na občino.”

Cesta zmage, korenine dreves uničujejo cestišče (8)

Na MO Maribor pa so pojasnili, da je pogoj za izvedbo sanacije komunalnih vodov ter cestišča vključujoč s pločnikom, je zamenjava obstoječega drevoreda saj bi v nasprotnem primeru bile poškodbe koreninskega sistema tako močne, da bi vodile v propad dreves in s tem ogrožale varnost uporabnikov ceste ter stanovalcev. “Projekt zajema tudi ureditev vzdolžnega parkiranja za tam živeče stanovalce kar pa je glede na sedanji raster dreves »neizvedljivo« vsaj ne v gabaritih, ki so bili s projektom določeni,” so še dodali.

Sicer pa poleg Ceste zmage, kjer bodo zasadili 74 dreves, v letu 2017 planirajo zamenjavo drevoreda na Marčičevi ulici, zasajenih bo 29 novih dreves. Okvirna ocenjena vrednost obnove znaša 21.300 evrov, predvidevajo pa tudi donatorska sredstva v razliki 4.600 evrov. Ostalo bo financirano iz proračuna MO Maribor. Zasaditev se bo izvedla v jesenskem času. Izvedla se bo še dosaditev dreves na ulici Pariške komune.

Na območju parkov in trgov so lani v sklopu sanacije žledoloma posadili 98 novih dreves ter 3 donatorska drevesa v Mestnem parku. “Tudi v letošnjem letu planiramo saditev manjše količine dreves v Mestnem parku z donatorskimi sredstvi,” dodajajo na MO Maribor.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.