16:32, sob, 20. Apr

Na Dolah pri Litiji se je začela že 21. Študentska delovna brigada





Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 19. in 28. julijem 2019, organizira tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo tokrat potekala v
osrednji Sloveniji, in sicer v Krajevni skupnosti Dole pri Litiji, ki je del občine Litija. Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri urejanju smučišča ter njegove okolice, postavljanju oglarske kope, urejanju cerkve ter odvodnjavanju okolice, markiranju Zasavske poti, urejanju Oglarske poti in pri domačih opravilih starejših občanov. Letošnja brigada, ki se jo bo udeležilo več kot 50 študentov prostovoljcev, se bo izvedla že enaindvajseto leto zapored.

“Namen Študentske delovne brigade je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena,” so sporočili z Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM-A).

Krajevna skupnost Dole pri Litiji velja za enega najbolj odročnih krajev oddaljenih od večjih občin, kljub temu pa zajema zelo veliko območje. Približno 766 prebivalcev živi v 28 vaseh in zaselkih, ki se razprostirajo na 55 km2 razgibanega površja. To znaša približno 14 preb/km2, kar KS Dole pri Litiji uvršča med zelo redko poseljena območja. Če jo primerjamo z Občino Litija, ki meri 222 km2, Krajevna skupnost Dole pri Litiji zavzema kar 24,7% površine občine, kar jo uvršča na drugo mesto največjih krajevnih skupnosti v Sloveniji. Krajevna skupnost je poznana po številnih naravnih znamenitostih ter turističnih priložnosti, zato se v zadnjih letih trudijo, da kljub
odročnosti privabijo obiskovalce v svoje kraje.

Vir: ŠOUM
Vir: ŠOUM

Kraj Dole pri Litiji je srce tako imenovane Oglarske dežele. Oglarstvo so v te kraje pred 100 leti prinesli italijanski oglarji. Od takrat naprej pa je postalo značilnost kraja in okolice. Vsako leto pa približno 25 lokalnih oglarjev »izdela« med 150 in 200 tonami oglja – storitev, ki je dandanes v Sloveniji vidna le še redko kje.

Hkrati bodo študenti prostovoljci pri domačih opravilih priskočili na pomoč socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam v krajevni skupnosti. “V preteklem letu so se ob jubilejni dvajseti izvedbi študentske delovne brigade odvili tudi številni vzporedni dogodki, na katerih smo obeležili dolgoletno tradicijo prostovoljstva med mladimi. Prav tradicija je pripomogla k prepoznavnosti projekta, saj smo letos prejeli več kot 50 prijav na dogodek. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju krajanov,” dodaja vodja letošnje izvedbe David Lukner.

Zgodovina Študentske delovne brigade
Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010),
v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015), v Radljah ob Dravi (2016), v Kranjski gori (2017) in v Črni na Koroškem (2018).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.