10:33, čet, 25. Apr

Na Facebooku se oglašuje izdelek, gre za zavajanje





Že pred leti se je na spletnih straneh kot tudi na Facebook-u na veliko oglaševal izdelek Energy Saver, s katerim bi naj prihranili tudi do 75% porabe električne energije v gospodinjstvih.

Ponovno se je pojavil oglas na spletni strani na kateri neznan prodajalec oglašujejo Power Factor Saver, katerega vsebina je enaka kot pred leti, le zunanji izgled je drugačen

Navedbe v oglasih so neresnične, saj s to napravo prihranka porabljene delovne električne energije v gospodinjstvih zanesljivo ni mogoče doseči. Gre za navadno majhno kompenzacijsko napravo induktivne jalove energije (kondenzator), ki nikakor ne zmanjšuje porabe delovne energije, temveč le izboljšuje faktor delavnosti toka (cos fi).

Zavedati se je treba, da gospodinjstva po izstavljenih računih elektro distribuciji plačujejo le porabljeno delovno energijo, saj so za gospodinjski odjem vgrajeni na odjemnih mestih le števci porabe delovne energije. Nikjer v Sloveniji ne boste zasledili v gospodinjstvih tudi števcev jalove energije.

Zato vam svetujemo, da oglaševalskim sporočilom za tovrstne naprave ne nasedete, saj z njimi zanesljivo ne boste prihranili porabe električne energije, kvečjemu potrošili dodaten denar za nakup naprave in še mesečno za njeno porabo, saj za svoje delovanje porablja tudi delovno energijo, ki pa jo gospodinjstva plačujejo.

Če pa ste napravo preko spleta že kupili, pa imate, če ste jo kupili od slovenskega prodajalca, skladno z določili 43.č člena Zakona o varstvu potrošnikov, možnost odstopiti od pogodbe v roku 14 dni od prejema blaga, ne da bi vam bilo potrebno navesti razlog za vašo odločitev. Pri tem pa se morate zavedati, da naprava v večini primerov prihaja direktno iz tujine, zato previdnost pri vračanju blaga naj ne bo odveč. Lahko ostanete tako brez denarja kot brez naprave.

V primeru kakršnihkoli težav glede vračila izdelka in posledično vračila kupnine na opravljen nakup v EU, se lahko za pomoč obrnete na Evropski potrošniški center pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo epc.mgrt@gov.si.

Tržni inšpektorat RS vam v danem primeru ne more pomagati, saj proizvod ni kupljen na slovenskem trgu, ampak je preko raznih dostavnih služb le prinesen (izročen) slovenskemu naročniku!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.