17:59, čet, 18. Apr

Na Koroškem se nadaljuje čiščenje po plazovih





Na Koroškem se danes nadaljuje čiščenje po neurjih, ki so včeraj povzročili številne plazove. Samo na Prevaljah je povzročene škode za več kot milijon evrov, prekinjena ostaja tudi železniška povezava po dravski dolini.

Na Prevaljah danes črpajo vodo iz še zadnjih poplavljenih objektov ter čistijo ceste. “Blata in mulja je še toliko na cestah in parkiriščih pred hišami. Včeraj tega nismo mogli sčistiti, ker je bilo še preveč vode, danes, ko se je voda umaknila, pa se lahko tega lotimo,” je za STA povedal prevaljski podžupan Andrej Stermec.

FOTO: Jože Skralovnik
FOTO: Jože Skralovnik

Deroča voda je zalila več kot 70 hiš in sprožila vrsto zemeljskih plazov, od tega dva večja v samih Prevaljah. Ta dva še danes ogrožata stanovanjski hiši. “Danes pridejo geomehaniki podati oceno, ali sta še primerni za bivanje,” je pojasnil podžupan. “V Prevaljah kaj takega še nismo doživeli, čeprav smo imeli že kar nekaj poplav,” je dodal.

Plazovi so zasuli tudi železniško progo med Mariborom in Holmcem, ki je zadnja postaja na Koroškem pred mejo z Avstrijo. Pri Svetem Danijelu je zaradi tega včeraj zjutraj iztiril vlak. Strojevodja in edini potnik na vlaku nista bila poškodovana.

FOTO: bralec
FOTO: bralec

Kot so za STA danes povedali na Slovenskih železnicah, proga med Rušami in Holmcem zaenkrat ostaja zaprta. Namesto vlaka pa je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. “Naši vzdrževalci poskušajo progo kar najhitreje sanirati. Kdaj bomo progo lahko ponovno odprli, pa še ni znano,” so povedali. Na tej progi so v prvi polovici junija prepeljali okoli 400 potnikov.

Močno deževje je v noči z nedelje na ponedeljek povzročilo veliko škode tudi v Mežici, Ravnah in Črni na Koroškem.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.