08:44, sob, 20. Apr

Na mariborski filozofski fakulteti se sliši Glas mladih





Študentje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru so se v prepričanju, da so mladi dandanes preveč pasivni in tihi, odločili, da jim dajo priložnost, da spregovorijo. S tem namenom danes na fakulteti gostijo konferenco Glas mladih, kjer lahko mladi razpravljajo o poljubnih temah.

FFlogo

“S konferenco smo želeli študentom dati možnost tako pridobivanja izkušenj z organizacijo takšnih dogodkov kot tudi nastopanja v javnosti. Mlade smo želeli spodbuditi, da povedo to, kar želijo povedati, kar jih zanima, kar jih moti v družbi, da bi dali nek glas od sebe,” je povedala koordinatorica dogodka Mateja Šavc.

Mladi lahko na današnjem dogodku razpravljajo o različnih temah, med drugim so napovedani prispevki o praktičnem usposabljanju študentov pedagogike, o delovanju mladinskih centrov, o rap in hip hop glasbi, o trajnostnem ribištvu v slovenskem morju, o angleški poeziji ter o otroškem pogledu na svet.

Gostujoča profesorica na oddelku za anglistiko Michelle Gadpaille je v uvodnem nagovoru udeležencev konference izpostavila, da imajo mladi mnogo več za povedati, kot dejansko povedo. “Mladi imajo veliko za povedati, a ne dobijo priložnosti za to. To je opazno že pri študentih v predavalnicah, ki so zelo plahi, ko je treba kaj povedati na glas,” je pojasnila. “Če bi imeli več priložnosti za govorjenje, jih to ne bi tako plašilo.”

Študentje so mnogo bolj “zgovorni” v pisnih izdelkih, kar dokazuje, da imajo kaj povedati. “Ko pišejo o svojih življenjih, imajo zelo veliko za povedati in iz teh razmišljanj se lahko zelo veliko naučimo.” Gadpailleova pri tem opaža velike razlike med slovenskim in severnoameriškim izobraževalnim sistemom, iz katerega prihaja sama. “Šolski sistem v ZDA in Kanadi spodbuja študente ne le da govorijo, ampak tudi da oblikujejo kritična stališča. Tu pa je manj poudarka na opremljanju študentov z orodji za ustrezno in razumno kritičnost. Kritičnost se začne razvijati šele na visokošolski ravni,” je menila.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.