21:35, pet, 5. Jul

Na ministrstvu se bodo na napovedano interpelacijo zoper Ajanović Hovnik odzvali, ko jo prejmejo





Na ministrstvu za javno upravo se bodo na napovedano interpelacijo SDS zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik odzvali, ko bodo interpelacijo tudi prejeli, so sporočili za STA. Dodatno pa so pojasnili spremembo razpisa za nevladne organizacije, kar je eden od očitkov, s katerimi se v zadnjih dneh sooča Ajanović Hovnik.

Na ministrstvu so danes dodatno pojasnili petkovo izjavo predsednika strokovne komisije za izvedbo postopka javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij Luke Vidmarja.

Zapisali so, da je bil razpis spremenjen na pobudo Vidmarja, saj je bilo na sejah strokovne komisije večkrat izpostavljeno, da je treba razpis spremeniti zaradi premajhnega števila vlog na nekaterih sklopih in prevelikega števila vlog na drugih sklopih. “Vse razprave, ki so potekale na sejah komisije, v zapisnikih komisije niso povzete, kar pa ne pomeni, da teh razprav na sejah ni bilo,” so zapisali.

Vidmar je predlog za spremembo razpisa podal generalni direktorici pristojnega direktorata, ki ga je napotila, da preveri zakonitost morebitne spremembe razpisa s pravno službo ministrstva za javno upravo. Pravna služba je 25. julija podala pozitiven odziv iz katerega izhaja, da sprememba razpisov ni neobičajna praksa in se dogaja tudi na drugih resorjih.

Sektor za nevladne organizacije je nato pripravil spremembo razpisa in ga 26. julija predložil v potrditev vodstvu ministrstva za javno upravo. Ministrica je 27. julija podpisala spremenjen javni razpis, zato so v vabilu na dopisno sejo navedli, da je bila “sprememba razpisa pripravljena po dogovoru z vodstvom ministrstva in ne brez njegove vednosti, kar bi bilo sporno”. Naslednji dan so spremenjeni razpis objavili v Uradnem listu.

Dodatno so pojasnili še, da vodstvo ministrstva s predlogom prejemnikov sredstev pred glasovanjem o tem predlogu na seji komisije ni bilo seznanjeno. To velja za obe glasovanji, torej 21. in 28. julija.

Razpis se je znašel pod drobnogledom 

Gre za razpis, ki se je pod lupo javnosti znašel po poročanju medijev, najprej zato, ker je največ sredstev dodeljenih zavodu CER partnerstvo, ki so ga ustanovile družbe Petrol, Slovenijales in Knauf Insulation. Med največjimi prejemniki sredstev pa je tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), pripadlo mu je 300.000 evrov. IPES vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik.

Po poročanju Mladine pa je Primorac kot direktorica podjetja Smart center pri pripravi dokumentacije za ta razpis pomagala še štirim nevladnim organizacijam, ki so tudi bile uspešne na omenjenem razpisu. Za pripravo razpisne dokumentacije jim je zaračunala provizijo v višini sedmih odstotkov zneska, pridobljenega na razpisu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.