13:58, tor, 18. Jun

Na ministrstvu za delo obljubljajo boljše medresorsko sodelovanje pri obvladovanju digitalne zasvojenosti otrok in mladostnikov





Na ministrstvu za delo obljubljajo boljše medresorsko sodelovanje ministrstev pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami, kjer je računsko sodišče ugotovilo več pomanjkljivosti. S tem se želijo med drugim izogniti podvajanju ali prekrivanju ukrepov za preprečevanje zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami.

Računsko sodišče je namreč nedavno izvedlo revizijo učinkovitosti treh pristojnih ministrstev – za zdravje, za delo in za izobraževanje – pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami v letih 2018-2021. Ugotovilo je, da so bila ministrstva pri tem le delno učinkovita, zato jim je podalo več priporočil za ukrepanje.

Med drugim so revizorji opozorili na slabo usklajenost ministrstev pri načrtovanju dejavnosti in ukrepov. Ugotovili so na primer, da vsebine vsakokratnih javnih razpisov ministrstva za zdravje ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti niso usklajene in se celo podvajajo.

Prizadevanje za še boljše medsektorsko sodelovanje

Na ministrstvu za delo zdaj v odzivu za STA pojasnjujejo, da se določene vsebine, kljub določenim primerljivim navedbam posameznih ukrepov, ne podvajajo v celoti, niti se ne prekrivajo. “Si bo pa ministrstvo za delo v prihodnosti prizadevalo za še boljše medsektorsko sodelovanje pri pripravi primerljivih ukrepov in izvedenih programov, da do morebitnega podvajanja ali prekrivanja naslovljenih vsebin ne bo prihajalo, vse to v izogib neustrezni namenski porabi javnih sredstev za izvedbo posameznih programov s podobno vsebino,” so zapisali.

Glede priporočila računskega sodišča, da se v prihodnje v okviru izvajanja vsebin v sklopu javnega razpisa za financiranje vsebin Centrov za družine v obdobju 2021-2025 vključi tudi varnost in zaščita otrok v digitalnem okolju, pa navajajo, da je skoraj polovica izvajalcev v okviru teme Starševske kompetence že izvedla delavnice na temo ozaveščanje o pasteh oziroma prekomerne rabe elektronskih naprav pri otrocih in mladostnikih.

Zasvojenosti otrok in mladostnikov je čedalje več 

Naraščanje zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami na ministrstvu sicer zaznavajo kot resno težavo, za kar so v preteklosti skupaj z drugimi že izpeljali več ukrepov in aktivnost.

Na področju družinske politike je ministrstvo med drugim oblikovalo dva strateška dokumenta, ki naslavljata problematiko, in sicer program za otroke 2020-2025 s spremljajočim akcijskim načrtom in resolucijo o družinski politiki Vsem družinam prijazna družba, prav tako s spremljajočim akcijskim načrtom.

Zaradi zaznanih potreb v okviru programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 ministrstvo tudi načrtuje sofinanciranje projektov Večgeneracijskih centrov, katerih namen je preprečevanje socialne izključenosti ranljivih skupin, med drugim otrok in mladih. Otroke in mladostnike bodo nagovarjali skozi učno pomoč in počitniške aktivnosti, katerih glavni cilj bo prav odmik od digitalnega okolja, so zapisali. Dodane bodo preventivne aktivnosti s področja preprečevanja nasilja, kjer bo še posebej govora o spletnem nasilju, so zapisali.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.