15:23, pet, 29. Mar

Na območju CSD Maribor letos staršem odvzeli osem otrok





Starši imajo glavno in enako odgovornost za varstvo in vzgojo otroka ter njegov razvoj. Koristi otroka so njihova poglavitna skrb. Država jim nudi pomoč pri izvajanju njihove odgovornosti. Družinski zakonik določa vsebino starševske skrbi staršev do otroka.

Z Marjano Bravc, direktorico Centra za socialno delo Maribor, smo govorili o izreku ukrepa odvzema otroka, ki ga sodišče izreče v primeru ogroženosti otroka. “Otrok je ogrožen, če je utrpel ali je zelo verjetno, da bo utrpel škodo in je ta škoda oziroma verjetnost, da bo škoda nastala, posledica storitve ali opustitve staršev ali posledica otrokovih psihosocialnih težav, ki se kažejo kot vedenjske, čustvene, učne ali druge težave v njegovem odraščanju. Škoda lahko obsega škodo na telesnem ali duševnem zdravju in razvoju otroka ali na otrokovem premoženju,” pojasni.

Predlog za odvzem otroka center za socialno delo, kot predlagatelj, vloži na sodišče takrat, kadar oceni, da z izrekom milejšega ukrepa v družini ne bo pozitivnih sprememb.

“Staršem, ki zanemarjajo ali opuščajo starševsko skrb do otroka, ustrezno ne poskrbijo za otrokovo življenje in zdravje, vzgojo, varstvo in nego, nadzor nad otrokom in njegovo izobraževanje, zastopanje in preživljanje otroka ter otrokovim premoženjem, se pred vložitvijo predloga za odvzem otroka ponudi pomoč pri odpravljanju okoliščin, ki povzročajo ogroženost otroka. Staršem se predlaga vključitev v socialno varstveno storitve in razne programe za pomoč družinam, ki so na razpolago,” doda Bravčeva ob tem.

Na tem mestu doda, da z namenom varovanja otrokovih koristi, upoštevajo leta 2020 sprejet Protokol za vodenje postopkov prisilne izvršitve odločb o odvzemu otroka z neposredno izročitvijo.

Protokol določa priporočeno ravnanje posameznih udeležencev v primeru izvršitve odločbe o odvzemu otroka z neposredno izročitvijo. Potek odvzema in namestitve je protokoliran na način, da je za otroke čim manj stresno. “V primeru, da starši sodelujejo v postopku odvzema otroka in izrečen ukrep sprejmejo kot priložnost za spremembe, z namenom vrnitve otroka v družino, pri izvršitvi sklepa ni večjih težav. Praviloma starši sodelujejo pri namestitvi otroka v zavod ali rejništvo.”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Kadar starši želijo izvršiti odločitve o odvzemu otroka, sodišče ravna v skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju. “Neposredni odvzem otroka v postopku izvršbe pomeni hud in boleč poseg v otrokovo življenje, zato ga je potrebno izpeljati humano in  z največjo mero občutljivosti ter le v primeru, če izvršba sodne odločbe z izrekanjem denarne kazni ni uspešna, le v posebej utemeljenih primerih pa takoj,” pove Marjana Bravc.

Izvršbo opravi izvršitelj, ki ga določi sodišče

Če je glede na okoliščine primera to potrebno, lahko sodišče odloči, da izvršbo opravlja več izvršiteljev. V takem primeru sodišče določi tudi, kateri od izvršiteljev koordinira opravo izvršbe. Izvršitelj opravi izvršbo ob navzočnosti ene ali več strokovno usposobljenih oseb, ki jih določi sodišče. Sodišče lahko namesto strokovno usposobljene osebe določi strokovno institucijo, ki zagotovi, da bo ob izvršbi navzoča ena ali več strokovno usposobljenih oseb, ki so v tej instituciji zaposlene. 

In kam namestijo otroka? “Sodišče staršem odvzame otroka in ga namesti k drugi osebi, v rejništvo ali v zavod, če je otrok ogrožen in je mogoče le z odvzemom v zadostni meri zavarovati njegove koristi in če okoliščine primera kažejo, da bodo starši po določenem času ponovno lahko prevzeli skrb za njegovo vzgojo in varstvo. V tem primeru sodišče drugo osebo, rejnika ali zavod tudi imenuje. Otrok je lahko nameščen k osebi, ki ima pogoje za skrbnika.”

Na CSD Maribor v letu 2021 beležijo 13 ukrepov odvzema otroka staršem in v tem letu do junija 2022 8 ukrepov odvzemov otroka staršem.

“V to statistiko niso vključeni otroci/mladostniki, ki zaradi posledic njihovih psihosocialnih težav, ki se kažejo kot vedenjske, čustvene, učne ali druge težave v njihovem  odraščanju ne morejo bivati v domačem okolju in so posledično nameščeni v druge zavodske oblike bivanja,” doda.

“S preventivnimi programi neposrednega dela, bi lahko število primerov  ukrepa otrok še zmanjšali”

Poudari, da je njihov interes je, da bi imel CSD omogočeno čimbolj obsežno izvajanje preventivnih programov, da bi lahko vse te programe, ki so zdaj omejeni na določeno enoto in so financirani izključno iz lokalnih skupnosti razširiti na vse enote in jih kontinuirano izvajati z usposobljenimi stalnimi ekipami strokovnjakov: “S preventivnimi programi neposrednega dela, bi lahko število primerov ukrepa otrok še  zmanjšali.”

Vir: Pixabay.com

V okviru, poleg  programov kot so Krizni center za mlade, Krizni center za ženske in otroke žrtve nasilja, Materinskega doma, Varne hiše, Zavetišča za brezdomce, Svetovalnice za žrtve nasilja, imajo programe aktivnega dela z otroci in starši, ki potrebujejo pomoč pri izvajanju starševske skrbi kot so: Dnevni centra za otroke in mladostnike PIKA. Prav tako izvajamo na  območje Maribora   še program » Center za preventivne dejavnosti«, ki zajema storitev

“Laične pomoči na domu kot kontinuirana pomoč družini, otroku  in mladostniku, ki jo izvajajo za to usposobljeni laični sodelavci (zaposleni preko javnih del) in prostovoljci na domu družine pod mentorstvom in vodstvom strokovnih delavk,” pojasni in doda, da je namenjena družinam – staršem, otrokom in mladostnikom, kateri so že znani in obravnavane na centru za socialno delo, ki sledi cilju učenja ustreznejšega in sprejemljivejšega vedenja in sporazumevanja, socialno učenje; učenja prepoznavanja in reševanja konfliktnih situacij, učenje sprejemanja izborov, odločitev in prevzemanja odgovornosti, jačanja pozitivne samopodobe, širjenja socialne mreže, vzpostavljanje prijateljskih vezi in preseganje socialne izključenosti, učenje kreativnega preživljanja prostega časa, učenje zdravega načina življenja, pomoč pri učenju itd.

Vsako leto skozi program pomagajo do 20. družinam in približno 30 otrokom. Laična pomoč na domu se izvaja v Enoti Maribor Tezno.

Določene družine, kjer zaznavamo visoko konfliktne družinske odnose vključijo v program:

»Podpora družinam v tveganih in visoko konfliktnih situacijah« v izvedbi Centra za izobraževanje, supervizijo in  terapevtsko pomoč Maribor. “Na CSD se srečujemo s številnimi razpadlimi družinskimi skupnostmi, ki so obstale ali se vrtijo v konfliktnem odnosu, ki ogrožajo tudi otrok in ovirajo ustrezno izvrševanje starševske vzgoje in dobrobit otrok . S vključitvijo v ta program dobijo potrebno strokovno podporo, da premagajo konfliktni odnos, ki ogroža otroke.”

V letošnjem letu bodo začeli v eni od enot, še s programom »Neverjetna leta«. Program Neverjetna leta na enostaven, razumljiv in prijazen način staršem predstavlja veščine pozitivnega starševstva, kar vzpodbuja otrokov kognitivni, socialni in čustveni razvoj, boljše učne dosežke ter omogoča bolj varno in zdravo odraščanje, strokovni delavci delajo tako s starši in otroci.

Na enoti Pesnica izvajajo program Socialno pedagoška pomoč družinam na domu, ki je namenjen podpori staršem pri izvajanju starševske skrbi.

Vključenost družin v navedene programe zmanjšuje potrebo po izločitvi otrok iz družine.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.