07:05, pet, 19. Apr

Na ogled izbrane fotografije natečaja Povezanost





Na fotografskem natečaju z naslovom Povezanost so lahko sodelovali fotografi območnih izpostav Javnega sklada za kulturne dejavnovnosti (JSKD) iz Maribora, Pesnice in Ruš. Med prispelimi so izbrali 13 avtorjev, ki so poslali svoje fotografije.

Z razstave Povezanost. Vir: Youtube, JSKD Maribor

V času zaprtja javnega življenja zaradi epidemije koronavirusa smo razpisali fotografski natečaj Povezanost in ob tem organizirali brezplačno fotografsko izobraževanje, ki ga je vodil priznani mariborski fotograf Marjan Laznik, so zapisali na JSKD Maribor. Vsak avtor je lahko sodeloval z največ dvema deloma v črno-beli tehniki.

Fotografije so na ogled v tem videoposnetku:

Na koncu so izbrali 22 fotografij 13 sodelujočih avtorjev. Avtorji so: Kornelija Brecl, Anita Kirbiš, Lara Meolic, Rozika Ogorevc, Breda Prešeren, Domen Rupnik, Dušan Selinšek, Biserka Stergar, Marija Šoberl, Jakob Vršič Ridl, Tina Zimet, Aleš Žiberna in Aladin Žnidarič. Njihove fotografije so razstavljene na spletni razstavi in v katalogu.

Člani strokovne žirije pa so bili fotografa Marjan Laznik in Milko Linec ter profesorica likovne umetnosti Katja Kozjek Varl so izbrali 22 fotografij 13. avtorjev za razstavo in objavo v katalogu.

Zaradi veljavnih omejitev gibanja in prirejanja kulturnih dogodkov JSKD nudi razstavo in ogled fotografij preko spleta. Ob sprostitvi omejitev pa bodo fotografije postavili na ogled v razstavišču Karlinia.

Velik kakovostni razpon

Strokovna žirija je ob prispelih fotografijah zapisala: “Na fotografski natečaj z naslovom POVEZANOST, ki ga je razpisal Javni sklad za kulturne dejavnosti območne izpostave Maribor, je prispelo 22 fotografij trinajstih avtorjev. Čeprav število poslanih del ni veliko, pa je zanimiva njihova raznolikost. Med prispelimi fotografijami zasledimo velik kakovostni razpon, tako v tehnološkem pristopu, občutljivosti za motiv, kompozicijski urejenosti ter naključnosti ali načrtovanemu pristopu k obravnavani temi. Med deli je tako opaziti fotografije, ki jih je oblikovalo oko izkušenega fotografa, kakor tudi fotografije mlajših, ki komaj stopajo na pot tovrstnega ustvarjanja.”

Raznolike vsebine na fotografijah

Opazili so še, da so raznolike tudi vsebine fotografij. “V obdobju, ko nam pandemija korona virusa omejuje naše življenje, ko smo ločeni od družine, prijateljev in sodelavcev, ko se je javno življenje praktično ustavilo, so avtorji o povezanosti razmišljali z vidika individualnih perspektiv: povezanosti v vsakdanjem življenju, ki jih drugače morda spregledamo, povezanost v medsebojnem odnosu med ljudmi, čutna in fizična povezanost, povezanost z okolico, v kateri živimo, povezanost med živalmi, povezanost v naravi, povezanost na simbolni ravni … Avtorji nas nagovarjajo z direktno vsebino fotografij (tematsko močna sporočilnost) ali pa obiskovalcu samo nakažejo sporočilo, da si sam ustvari svoje videnje o prikazani povezanosti (sporočilo na simbolni ravni). Moč kontrasta črno-bele fotografije, bogastvo sivin, detajli našega življenja ali mističnost z zabrisanimi konturami upodobljenega motiva s perspektive avtorjev različnih generacij bogatijo raznolikost predstavljenih del. Prav širok starostni razpon pa naredi razstavo zanimivejšo in jo vsebinsko obogati.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.