06:23, ned, 28. Jul

Na OŠ Ruše več otrok, razultati nihajo





OŠ Janka Glazerja Ruše letos obiskuje 451 učencev, od tega kar 56 prvošolcev. Ti imajo še precej časa, da se marsikaj naučijo, med tem ko morajo njihovi starejši kolegi svoje znanje izkazovati tudi na nacionalnih preverjanjih. Rezultati slednjih nihajo iz generacije v generacijo.

ucenci os ruse, tretji razred

Letošnja generacija prvošolcev je ena najštevilčnejših v zadnjem času. Ravnatelj OŠ Janka Glazerja Ruše Ladislav Pepelnik je pojasnil, da se bo trend porasta števila otrok najverjetneje nadaljeval še leto ali dve, “potem pa začne število otrok padati, tako da sedaj tudi v naslednjem letu pričakujemo povečan vpis, pa še leta 2017/2018, potem pa se bo ta krivulja začela nagibati navzdol.

ucenci os ruse

Krivulja, ki izkazuje rezultate nacionalnega preverjanja znanja, pa niha glede na generacijo. Pepelnik je potrdil, da so bili rezultati lani nekoliko slabši kot nekoč, a poudarja, da je bilo na šoli “kar precej otrok, ki so imeli odločbe, to pomeni otroci z učno pomočjo, in seveda od takih otrok ni za pričakovati, da bojo imeli sila visoke rezultate pri nacionalnem preizkusu.” Glede na dane okoliščine so z rezultati zadovoljni (bistveno namreč niso odstopali od slovenskega povprečja).

seznam odlicnjakov na steni os ruse

Težavo pa Pepelnik vidi v odnosu, ki ga učenci izkazujejo do teh preverjanj, kajti slednja dojemajo kot tako rekoč nepomembna. Glede na trenutno vzpostavljen šolski sistem namreč ti rezultati ne vplivajo bistveno na nadaljnji vpis učencev v srednjo šolo, zato se marsikdo preprosto rečeno ne potrudi. Kako torej najstnike motivirati za učenje? Njim ali njihovim staršem, kakor tudi, tistim, ki potrebujejo strokovno učno pomoč, svetujeta šolski pedagog Boštjan Ravnjak in šolska psihologinja Andreja Kuder.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.