22:14, pet, 5. Jul

Na OŠ Vuzenica priredili “Paraolimpijski športni dan”





Na OŠ Vuzenica že četrto leto poteka projekt Korak k sončku, katerega ustanovitelj je Zveza Sonček, ki je projekt pričela izvajati že leta 1993 z izdajo slikanice “Veveriček posebne sorte” in ga predložila Zavodu za šolstvo RS. Namen projekta je približati pojem drugačnost ter sprejemanje vsakršne drugačnosti. Letošnja rdeča nit je gibalna oviranost. Na to temo je OŠ Vuzenica letos uspelo prirediti tudi t.i. “Paraolimpijski športni dan”. Slednjega sta se udeležila tudi reprezentant Robert Žerovnik in selektor Gregor Verbinc iz Paraolimpijskega komiteja.

paraolimpijski športni dan (1)

“Na to temo smo se z učenci pogovorjali pri pouku (preko vsebine knjige, ogled zloženk, knjig o drugačnih otrocih, o drugačnosti med nami, v našem razredu). Brali smo knjige na temo o drugačnosti ter poudarkom na gibalno oviranih (Veveriček posebne sorte, Anže dobi prijatelje, Pajčica in škrat brkec, Lev Rogi, Lev Rogi najde srečo), prilagojeno starostni stopnji učencem.
Na podlagi prebranega in ogledanega so učenci ustvarjali različne stvari npr. likovno ustvarjanje v različnih likovnih tehnikah, pisanje pesmi in spisov o invalidnosti, paraolimpijcih itd. Pripravili smo tudi likovno razstavo teh izdelkov,”
je pojasnila Ines Planinšič, vodja projekta Korak k sončku. K temu je dodala, da je letos rdeča nit GIBALNA OVIRANOST, zato se je kot vodja projeta na šoli, dogovorila za sodelovanje z Galom Jakičem, ki nam je preko Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja, omogočil izvedbo PARAOLIMPIJSKEGA ŠPORTNEGA DNE.
»Paraolimpijski športni dan« je koncept promocije športa invalidov, ki ga izvaja Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) s sodelovanjem osnovnošolcev in ga v Sloveniji izvajajo od konca šolskega leta 2014/15. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

“Učenke in učenci od 1. do 9. razreda so ta dan spoznavali paraolimpijske igre (za 1. in 2. razrede, je bila predstavitev prilagojena v obliki pravljice o invalidnem zmaju, zmaju z enim krilom, ki je tekmoval na svetovnem nogometnem prvenstvu), prisluhnili so zgodbi odbojkarja sede Matjaža Majdiča, v telovadnici so se preizkusili v odbojki sede, košarki sede, golbalu, na poligonu z vožnjo z invalidskim vozičkom. Za konec pa sta curling predstavila reprezentant Robert Žerovnik in selektor Gregor Verbinc, ki je med invalidi sila priljubljena panoga. Po predstavitvi so se v curlingu pomerili tudi učenci,” je dejala Planinšičeva.

„Pred tako veliko publiko otrok še nismo predstavljali naše športne panoge. Verjamem, da so otroci uživali, bili so zelo aktivni,“ sta povedala curling reprezentanta Robert Žerovnik in selektor Gregor Verbinc.

Planinšičeva pa je k temu dodala: “Zelo veseli smo, da so se na ZŠIS – POK odzvali našemu vabilu in da smo v sodelovanju z njimi lahko izvedli ta paraolimpijski športni dan.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.