19:43, pet, 19. Apr

Na Pobrežju zbirajo odslužene predmete v okviru akcije “Zamenjaj in pridelaj”





Inštitut Wcycle kot partner v projektu Urbana zemljina za hrano nadaljuje akcijo “Zamenjaj in pridelaj”, pri kateri tokrat poudarjajo zbiranje najhitreje rastoče skupine odpadkov – električne in elektronske opreme. Vse do vključno 1. oktobra lahko namreč Mariborčani prinesejo v Bianco Caffe na Pobrežju tako odsluženo, a še delujočo električno in elektronsko opremo ter druge predmete in naprave, ki jih več ne potrebujejo. V zameno za prinesene predmete pa dobijo vrečo rodovitne zemlje Urbana zemljina.

Med našim obiskom stojnic, na katere lahko občani prinesejo tako elektronsko kot električno opremo, knjige, igrače, tekstil in druge predmete, je prišel do stojnic tudi gospod, ki je že pri prejšnji akciji prinesel nekaj stvari. Tudi tokrat ni bil praznih rok.

Direktor Instituta Wycyle Maribor Tine Šalamun je povedal, da so se letos prvič lotili takšnih akcij, povezanih z evropskimi projekti, pri tem pa jih je pozitivno presenetil odziv lokalne skupnosti. Poudaril je, da so tako v prvi kot drugi akciji prinesli ogromno zelo različnih stvari, nekatere so bile celo popolnoma nove.

Te predmete nato prevzame Društvo Aktiviraj, ki ima svoje Ropotarnico. Tam jih pregledajo, nekatere po potrebi reciklirajo, vse pa uredijo in pripravijo za prodajo, je povedala Jasna Beršnjak iz tega društva, ki je sicer socialno podjetje. Pravi, da imajo od začetka s predmeti kar veliko dela.

Večinoma gre za manjše predmete, je povedala, razni kuhinjski pripomočki, manjši gospodinjski aparati, sami sicer vse leto prevzemajo predmete, a ne prevelikih, saj nimajo dovolj velikega prostora. Vseskozi pa se trudijo ozaveščati ljudi, da odslužene stvari ne sodijo v smeti ali da bi jih odvrgli v naravo, ampak da jih posodobijo, reciklirajo, ponovno uporabijo ali pa dajo naprej nekomu drugemu, sploh zaradi tega, ker, kot pravi Beršnjakova, prihaja obdobje, ko ljudje ne bodo mogli vsega kupiti po visokih cenah.

Pomemben partner pri sodelovanju v akciji pa je tudi javno podjetje Snaga, ki prav tako vse leto ozaveščajo ljudi, da odpadki ne sodijo v naravo, ampak kot ločene v zbirališča odpadkov. Ta bodo odprta tudi v morebitnem drugem valu epidemije covid-19 v Sloveniji, je danes izpostavil direktor Snage Franc Dover. Bodo pa tam vladali strogi preventivni ukrepi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.