07:26, pet, 29. Mar

Na Pošti Slovenije znova svarijo pred lažnimi elektronskimi sporočili





Na Pošti Slovenije v zadnjem času znova zaznavajo povečan obseg lažnih elektronskih sporočil, ki vsebujejo obvestilo o prispelem paketu, za katerega je potrebno plačati manjši znesek poštnine. Ker gre pri tem za poskuse goljufije, uporabnikom svetujejo, naj bodo v času povečanega spletnega nakupovanja ob koncu leta še posebej previdni.

Lažna elektronska sporočila na prvi pogled izgledajo, kot da jih je poslala Pošta Slovenije, saj vsebujejo logotipe in njihovo ime, kot ob tem pojasnjujejo v omenjenem podjetju, pa gre za t. i. “phishing prevaro”, s katero goljufi skušajo pridobiti podatke plačilne kartice in zlorabiti kartico ter oškodovati prejemnika elektronskega sporočila.

Tovrstnih prevar ni mogoče preprečiti, najbolj učinkovita metoda je osveščanje, da prejemniki sami prepoznajo lažna sporočila in ne nasedajo tovrstnim prevaram, še dodajajo na pošti.

Spletni goljufi vse več na delu

Ker se nakupovanje v zadnjih letih vedno bolj seli na splet, spletni goljufi to spretno izkoriščajo. Porast tovrstnih lažnih sporočil opažajo predvsem v času povečanega nakupovanja, kakršen je tudi čas predbožičnih nakupov. Spletni goljufi pošiljajo lažna elektronska sporočila o prispelem paketu, ob tem pa zlorabijo ime in podobo Pošte Slovenije ali drugih dostavnih podjetij. Poslana sporočila pri tem vsebujejo obvestilo, da prejemnika čaka paket, za katerega je treba plačati dostavo.

V elektronskem sporočilu je povezava na lažno spletno stran, kjer je plačilo stroškov dostave mogoče samo s plačilno kartico. Spletna stran je ponarejena in opremljena z logotipi Pošte, saj tako goljufi zavedejo prejemnika. Če ta vnese zahtevane podatke iz plačilne kartice, storilci v naslednjem koraku zahtevajo še potrditveno kodo, ki so jo prejemniki prejeli od banke in s katero potrdijo transakcijo. S tem nevede potrdijo transakcijo, ki je praviloma bistveno višja, tudi okoli sto evrov ali celo do limita, ki ga omogoča kartica.

Prizadevajo si za omejitev tovrstnih zlorab

Kot dodajajo na Pošti Slovenije, si prizadevajo, da bi tovrstne prevare, ko gre za zlorabo njihove celostne grafične podobe, omejili, pri tem pa sodelujejo tudi z drugimi inštitucijami, kot sta SI-CERT in policija. Vseh tovrstnih prevar pa ni moč preprečiti, saj spletni kriminalci hitro selijo lažne spletne strani na druge domene, lažna sporočila pa pošiljajo iz množice anonimnih elektronskih naslovov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.