08:03, pet, 29. Mar

Na Ptujskem jezeru našteli že več kot 200 poginulih ptic





Potem ko so ptujski gasilci že v ponedeljek z otoka na Ptujskem jezeru prepeljali okoli 40 poginulih ptic in so iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporočili, da je bil vzrok za pogin visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1, so danes sporočili, da so skupaj pobrali že več kot 200 poginjenih rečnih galebov in čiger.

Kot že v začetku tega tedna je bila tudi v tem primeru pri preiskanih pticah ugotovljena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1, so pojasnili v upravi.

Ob tem so opozorili, da se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, zato tamkajšnje sprehajalce prosijo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu znova opozarjajo, da priporočila, ki jih je za celotno državo sprejelo državno središče za nadzor bolezni in ki so pomembna za zmanjšanje tveganja prenosa virusa s prostoživečih ptic na perutnino, ostajajo v veljavi. Dostopna so na posebni spletni strani uprave za aviarno influenco.

Rejce ob tem pozivajo, naj takoj obvestijo svojega veterinarja, če opazijo, da se poraba krme in vode zmanjša za več kot petino, če več kot pet odstotkov nižja nesnost traja že več kot dva dni ali če opazijo več kot trikrat povišan dnevni pogin od pričakovanega.

Pozorni naj bodo tudi na pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oz. neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki. Prav tako se lahko pojavijo živčne motnje, tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti, ali pa posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.